Almedalen 2018: Ingen vet vart moderaterna står politiskt

Av | 3 juli, 2018

Nyliberal framtidsoptimism skapade en slags masspsykos hos moderaterna inför riksdagsvalet 2010. Frågan är om partiledaren Ulf Kristersson och dagens moderater är tillräckligt förändringsbenägna för att skapa ordning på kaoset i Sverige.

(newsgramNynäshamn 3 juli 2018)

KOMMENTAR: Om Ulf Kristersson hade varit börs-VD – istället för moderaternas partiledare – hade aktiekursen rasslat neråt i en rasande fart efter det tal som han höll i söndags i Almedalen på Gotland. Egentligen minns ingen någonting av det som Ulf Kristersson sade till anhängarna – mer än att han var motståndare till allt det som Sverigedemokraterna, SD, står upp för. Ett sådant budskap vinner man inga väljare på – möjligen mobiliserar man en minskande skara anhängare. Men det duger inte.

Moderaternas ledande företrädare samlades för att lyssna på partiledaren Ulf Kristerssons tal i söndags i Almedalen. Foto: SVT

I publiken satt Ulf Kristerssons företrädare Fredrik Reinfeldt, Bo Lundgren och Carl Bildt prydligt uppradade längst fram. I sociala medier har moderaternas kraftsamling inför den stundande valkampanjen hånats. Uttryck som ”Almedalens likvaka 2018” har väckt muntra miner hos folk.

Ilskan är stor bland pålästa debattörer på Flashback över vänsterliberalernas mångkulturella experiment i Sverige. Moderater och andra vänsterliberaler liknas vid ”råttfångare”.

Vad fick de utnyttjade krakarna när de väl lyckats invandra? Va? Ett förnedrat liv i utanförskap i en sunkig jävla diasporaförort. Och nu tycker ni det är lämpligt att dra tumskruvarna ett nytt varv. Nu, när ni väl lurat hit migranter med fagert tal och lögner om Schlaraffenland och gratis allt, nu ska ni kräva att migranterna ödmjukar sig och gör sig anställningsbara för jobb som inte finns.” fasligt – Flashback 3 juli 2018

Ett konservativt parti som gör anspråk på att vara statsbärande ska ha ett politiskt budskap som håller över flera generationer. Annars kan man inte kalla sig för konservativ. För några år sedan lanserade moderaterna sin officiella vallåt ”Flyter” inför valkampanjen år 2010. Nyliberalismen trumfade då konservatismen inom det moderata partiet. I dag känns låten litet grann som en tweet som har åldrats dåligt. Eller en skål mjölk som har surnat. Det luktar härsket. För redan år 2010 väckte moderaternas vallåt starka reaktioner – i synnerhet dessa textrader.

Bygg en moské, baby!

Bygg gärna tre, baby!

Låt ingen annan jävel krossa din idé, baby!” Moderaternas officiella vallåt ”Flyter” – år 2010

Åtta år senare låter det helt annorlunda. När SVTs programledare Belinda Olsson utfrågade moderaternas partiledare Ulf Kristersson direkt efter Almedalstalet i söndags hade han bytt åsikt i frågan om byggandet av moskéer i Sverige. Växjö har nyligen fått böneutrop – någonting som väckt starka reaktioner över hela landet.

Belinda Olsson, Opinion live, SVT: ”Förbjuda böneutrop?

Ja, förbjuda? Jag tycker att det här är en … jag tycker … jag är skeptisk till det här som händer. Jag tror att vi verkligen ska värna religionsfriheten. Men också värna religionsfriheten i det offentliga rummet från de religiösa uttrycken. Så jag är rätt skeptisk till det här, sade Ulf Kristersson. SVT Opinion live – 1 juli 2018

Onekligen har Ulf Kristersson försatt sig själv i en svår sits. Han var i allra högsta grad inblandad i beslutsfattandet under Fredrik Reinfeldts tid. Då var Ulf Kristersson statsråd. Dessvärre tycks det som att inget av riksdagspartierna är regeringsdugliga. För så fort ett skarpt förslag lanseras i invandringsfrågan blir det revolt bland partifunktionärerna. Det hinner inte ens gå några timmar förrän partiledningarna hissar vit flagg.

Frågan är om Ulf Kristersson – och dagens moderater – är tillräckligt förändringsbenägna för att ställa allt tillrätta igen. Jag tycker Ulf Kristerssons velande i frågan om böneutrop säger allting om det ledarskap han vill erbjuda det svenska folket.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar