Coin Rings – fattigmansringen

Av | 19 november, 2017

För vanligt folk som inte har råd att spendera tusentals kronor på en ring – så är Coin Rings ett prisvärt alternativ. Man kan göra Coin Rings av gamla dyrbara samlarmynt eller helt vanliga femkronor. ”En del myntsamlare hatar mig för att jag förstör mynten, medan andra gillar det som jag håller på med”, säger Tomas Lindergren.

Långt bortom de allra dyraste juvelarbutikerna och de flashigaste mode-magasinen som kan få välbeställda kosmopoliter att handla rätt – så har ”fattigmansringen”, eller så kallade Coin Rings, växt fram som en alternativ smyckestrend för individualister som vill sätta sin egen prägel på sin person. I Sverige har trenden kring Coin Rings plockats upp av inbitna entusiaster som formar fattigmansringar på sin fritid – en av dessa är Tomas Lindergren. Det senaste halvåret har han haft Coin Rings som sitt stora fritidsintresse. Och genom hans Facebook-sida trillar beställningar in från Sverige och Norge. Gamla myntsamlare har också fått upp ögonen för vad Tomas Lindergrens åstadkommer med mynt – som i vissa fall kan vara rariteter. Reaktionerna har dock varit blandade.

En del myntsamlare hatar mig för att jag förstör mynten, medan andra gillar det som jag håller på med, säger Tomas Lindergren, 39 år och bosatt i Kolmården utanför Norrköping, till Nya Dagbladet.

Coin Rings tros, som mycket annat, ha sitt ursprung i USA. Det senaste året har fattigmansringen fått ett uppsving i popularitet genom otaliga filmklipp som har spridits på Youtube – där man på egen hand kan lära sig hantverket från ax till limpa. Att smida Coin Rings är ett gediget hantverk. För att komma igång måste man först skaffa verktyg och press. Formgivandet börjar genom att man gör ett hål exakt i centrum av myntet. Detta för att inte den färdiga ringen ska bli skev och obrukbar.

Det är en konst att forma Coin Rings. Jag börjar med ett vanligt mynt och när jag har gjort hålet får jag stretcha ut myntet till rätt storlek. Sedan vänder jag myntet ut och in för att myntets prägling ska hamna på utsidan på den färdiga ringen, säger Tomas Lindergren.

Hur lyckas man bibehålla myntets mönster på de färdiga ringarna?

Hela hemligheten är just att behålla myntets prägling. Man väljer rätt sida på myntet som kommer att bli utsidan på ringen. När jag formar om myntet till en ring använder jag läder för att skydda präglingen, säger han.

En ren tillfällighet gjorde att Tomas upptäckte Coin Rings.

Det är nästan komiskt. Jag satt och kollade på Youtube när jag såg ett videoklipp om Coin Rings. Jag beställde direkt hem verktyg på eBay och sedan satte jag igång, berättar han ivrigt.

Coin Rings kan göras av vanliga småmynt eller äldre silvermynt. Folk tycks föredra vanliga mynt – som används för att symbolisera viktiga årtal i ringbärarens liv till exempel ett födelseår.

Allra bäst går de svenska 5-kronorna. Då kan lättare hitta ett mynt som gör att man kan välja årtal som kommer att synas på utsidan av den färdiga ringen, förklarar Tomas Lindergren.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 18 februari, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar