Dan Eliasson avgår som generaldirektör för MSB

Av | 7 januari, 2021

Efter solresan till Las Palmas över jul- och nyårshelgerna avgår Dan Eliasson som generaldirektör för MSB. Nu tar Camilla Asp över ansvaret för myndigheten tills dess att en ordinarie generaldirektör är utsedd av regeringen.

newsgram | Nynäshamn den 7 januari 2021

| FÖRTROENDEKRIS | Dan Eliasson avgår som generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I ett pressmeddelande från MSB på onsdagen skriver myndigheten bland annat att: ”Eliasson tog initiativ till ett möte redan idag (läs onsdag, reds. anm.) med inrikesminister Mikael Damberg för att ta upp frågan om situationen efter jul- och nyårsresan till Kanarieöarna”. Senare samma dag meddelade regeringen att de kommer bevilja hans begäran.

Dan Eliasson. Foto: AFP / Lehtikuva

Tills dess att regeringen formellt utser en ordinarie generaldirektör kommer Camilla Asp kliva in som överdirektör och vikarierande generaldirektör för MSB. Hon arbetar redan med frågor som rör krisberedskap och civilt försvar på myndigheten och har sedan tidigare en bakgrund inom utbildningsväsendet.

MSB har viktiga uppdrag och väldigt duktiga medarbetare som vill fortsätta göra ett bra jobb. MSB är en robust organisation som kommer att fortsätta att hantera pandemin och dess konsekvenser, och som har beredskap för att kunna hantera andra händelser. Vi har också andra viktiga uppgifter under 2021 inom exempelvis räddningstjänst, cybersäkerhet, krisberedskap och civilt försvar, säger Camilla Asp, i ett pressmeddelande.

Dan Eliasson och inrikesminister Mikael Damberg, S, möttes under gårdagen för att diskutera Eliassons semesterresa till Kanarieöarna under jul- och nyårshelgerna. Då bad Dan Eliasson att få lämna uppdraget som MSBs generaldirektör efter mötet med Mikael Damberg. Därefter har Eliasson varit oanträffbar för frågor. Han hänvisar i stället till MSBs kommunikationsdirektör Morgan Olofsson.

Dan Eliasson valde själv att höra av sig till inrikesministern i dag (läs onsdag, reds. anm.) och resonera och diskutera sina möjligheter att fortsätta utföra sitt jobb och hur det här påverkar MSB, säger Morgan Olofsson till Aftonbladet.

Han fortsätter.

Han har kommit fram till slutsatsen att påverkan på både hans egen möjlighet att verka som generaldirektör för MSB:s och myndighetens uppdrag att utföra sitt viktiga uppdrag påverkas så kraftigt att han kommer till slutsatsen att han begär att få lämna som generaldirektör för MSB.

När Dan Eliasson skulle försvara sin semesterresa till Kanarieöarna sa han att resan var ”nödvändig” och att han behövde vara tillsammans med sin familj över jul- och nyårshelgerna. Sedan dröjde det inte länge förrän flera medier hittade festbilder på Instagram som visar hur han firade nyår på en balkong i Las Palmas i sällskap med bland andra två unga svenska medieprofiler. Skriverierna har gått in på Dan Eliassons privatliv – vilket kan ha varit den utlösande faktorn till hans avgång. Allt är höljt i dunkel. Förutom att han inte längre vill besvara några frågor från journalister.

I medias rapportering om Dan Eliassons solresa till Kanarieöarna har andra makthavares resevanor hamnat i strålkastarljuset. Till exempel har det visat sig att moderaten Hans Wallmark passade på att resa till Kanarieöarna över jul medan Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik reste till Malta. Andra uppgifter gör gällande att Fortifikationsverkets chef Maria Bredberg Pettersson och Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén har vistats i fjällen.

Dan Eliasson, 59, är en gammal socialdemokratisk trotjänare som bland annat har varit statssekreterare vid Justitiedepartementet åren 2001-2006 hos justitieminister Thomas Bodström. Enligt Expressen kommer Eliasson få nya arbetsuppgifter i regeringskansliet och få behålla sin generaldirektörslön. Dan Eliassons anställning löper fram till den 31 december 2022.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar