Ex-allsvensk spelare drog på sig gult kort – fick låna 300 000 kronor

Av | 2 december, 2020

En tidigare allsvensk fotbollsspelare och tre andra personer åtalas för mutbrott i samband med matchfixning inom svensk fotboll. Enligt åtalet framgår det att en Elfsborg-spelare ska ha fått 300 000 kronor i ett lån genom att dra på sig ett gult kort i en bortamatch.

newsgram | Nynäshamn den 2 december 2020

| LÄGGMATCHER | Kammaråklagaren och förundersökningsledaren Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption väckte på onsdagen åtal mot fyra personer som misstänks vara inblandade i bland annat givande och tagande av muta i två ärenden som rör matchfixning inom svensk fotboll.

Användes gult kort för matchfixning? Foto: Mikael Sjöberg

I det ena fallet ska en spelare i ett lag i fotbollens division 3 Södra Götaland vid sex tillfällen under perioden april-augusti 2019 ha tagit emot mutor från en person som spelat på förlust för det laget. Spelaren åtalas för tagande av muta och den andra personen för givande av muta. De åtalas nu för brott mot spellagen. I det andra fallet rör det sig om en match i Allsvenskan i maj 2019 då en spelare i Elfsborgs IF fick en varning under en bortamatch där han tog ett gult kort. Spelaren i det allsvenska laget åtalas för tagande av muta medan två personer åtalas för givande av muta. Samtliga åtalas för brott mot spellagen.

Strax efter matchen fick spelaren låna en större mängd pengar av personer som lagt vadhållningsspel på att han skulle få en varning i den matchen, säger åklagaren Staffan Edlund i en skriftlig kommentar i ett pressmeddelande.

I stämningsansökan framgår det att spelaren har tagit emot 300 000 kronor i samband med det gula kortet – två dagar efter den aktuella matchen fördes summan över till spelarens konto. Det avslöjar polisutredningen. Enligt åklagaren Staffan Edlund drog den tidigare Elfsborg-spelaren på sig ett gult kort med flit.

Ja, och det baseras på att han väljer att ta ett gult kort. Det är en egen prestation som gör att han får det gula kortet. Och betting som varit på det gula kortet indikerar att det varit ett uppgjort spel, säger han till Aftonbladet.

De båda fallen är kopplade till varandra genom de personer som spelat på matcherna.

Det har lagts ett så kallat kombinationsbet på dels det gula kortet i den allsvenska matchen och dels på att division tre-klubben ska förlora. Och i båda fallen har det sedan betalats, eller lånats, ut pengar till spelarna påstår jag, säger Staffan Edlund till Dagens Juridik.

Allt uppdagades när flera spelbolag larmade Polisen om konstiga spelmönster.

Ett antal spelbolag rapporterade till polisen att man sett anmärkningsvärda spelmönster på just det gula kortet i den allsvenska matchen, och då började man utreda saken, säger Staffan Edlund.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar