Jan Björklund avgår som partiledare

Av | 7 februari, 2019

Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna efter en turbulent höst och svikande opinionssiffror. Han lämnade beskedet på en pressträff på onsdagen.

newsgram | Nynäshamn 7 februari 2019

Liberalernas partiledare Jan Björklund ställer inte upp för omval i höst. Han meddelade detta på en presskonferens i Riksdagens presscenter på onsdagseftermiddagen.

Man ska inte vara partiledare mer än 12 år. Det hade snarare tytt på bristande omdöme från mig att kandidera igen, sa Jan Björklund på pressträffen enligt SVT.

Han fortsätter.

Att vara kvar skulle innebära att jag skulle kandidera för valet 2022, då skulle jag ha suttit i 15 år.

Han lämnar beskedet nu för att inte äventyra stabiliteten i januariöverenskommelsen. Den nya regeringsöverenskommelsen går ut på att Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet agerar stödpartier åt Löfvén II-regeringen för att hålla Sverigedemokraterna utanför regeringsarbetet.

Det stora genomförandet i detta är egentligen att vi fått avtalet på plats. Även de som varit kritiska är helt inställda på att det här ska fullföljas. Januariavtalet ligger fast. Jag tror att det är rätt tid att göra detta nu, sa Jan Björklund enligt SR Ekot.

Nu inleder Liberalernas valberedning arbetet för att hitta en efterträdare till Jan Björklund. Några namn som nämns i diskussionerna är Gulan Avci, Cecilia Malmström och Nyamko Sabuni.

Jan Björklund avgår som Liberalernas partiledare. Foto: Naina Helen Jåma/TT

 

Riksdagsledamoten Gulan Avci tillhörde de argaste kritikerna av ett blocköverskridande samarbete med de rödgröna partierna i höstas. Det gör att hon redan nu har tillräckligt med trovärdighet för att ta Liberalerna ut ur januariöverenskommelsen om partimedlemmarna önskar det. Varken EU-kommissionären Cecilia Malmström eller det tidigare statsrådet Nyamko Sabuni sitter i riksdagen. Någonting som kan ha en avskräckande effekt på alla liberaler som minns Maria Leissners tid som partiledare på 1990-talet.

Reaktionerna har varit blandade på Björklunds avgångsbesked. Från de andra partiledarna har de vanliga artighetsfraserna hörts – medan politiska experter har utdelat både ris och ros.

Först efter en uppslitande intern debatt lyckades Jan Björklund få majoritet i partiet för sin linje att inleda ett samarbete med Socialdemokraterna. Men de interna motsättningarna i regeringsfrågan och en fortsatt nedgång i opinionen för Liberalerna knäckte slutgiltigt Jan Björklund.

Mats Knutson, SVTs inrikespolitiska kommentator – 6 februari 2019

Expressen undrar var Liberalernas väljare har tagit vägen.

Det har aldrig funnits fler akademiker i Sverige, och aldrig funnits fler storstadsbor. De är partiets kärnväljare – men ändå ligger L under spärren. Det är ett kraftfullt underbetyg. När jag var partiaktiv fick vi svara på frågan: Varför finns Liberalerna? Ett parti måste ha ett existensberättigande. Jag vet inte vad svaret skulle vara i dag.

Linda Nordlund, Expressens ledarredaktion – 6 februari 2019

Aftonbladets beskrivning av Liberalernas inre partiliv kan tolkas som att man inte har lämnat den tidigare partiledaren Bengt Westerberg bakom sig.

Partikansliet hade inte ens hunnit utlysa presskonferensen innan Björklunds partivänner kastade sig över telefonerna för att anonymt meddela olika redaktioner att partiledaren var på väg ut. Samtidigt passade man på att tolka situationen. Här ska det nämligen bli åka av.

Ingvar Persson, Aftonbladets ledarredaktion – 7 februari 2019

 

Framtiden ser osäker ut för Liberalerna. Det är inte ens säkert att partiet lyckas klarar sig kvar i EU-parlamentet i maj. Demografin och den förändrade befolkningssammansättningen i Sverige kan vara det som banar väg för Liberalerna ut ur det parlamentariska systemet.

Om några år vet vi om Liberalernas mångkulturella drömmar också blev partiets undergång.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar