Katrineholm: Stöd till bönder – köper mer kött lokalt

Av | 12 juli, 2018

Den pågående torkan har drabbat landets bönder hårt. Djur nödslaktas och köttet slängs eller reas bort. I Katrineholm stöttar man bönderna genom att köpa mer kött lokalt – och låta bönderna få tillgång till grönytor för slåtter.

(newsgram12 juli 2018)

Larmrapporterna har duggat tätt i sommar. När en värmebölja svepte över Sverige i våras började grönska att växa. Men regnet har inte kommit i tillräckliga mängder. Nu riskerar den pågående torkan att orsaka foderbrist som kan sluta med att gårdarna tvingas skicka djur till nödslakt. I Katrineholms kommun erbjuder man bönder lämpliga grönytor för slåtter och stödköp av kött från lokala leverantörer rapporterar SVT. Detta för att lösa foderbrist som har uppstått på grund av sommartorkan.

Vad har hänt?

Det handlar om torkan. Vi vet att flera gårdar har svårt att få ihop tillräckligt med foder och att det i sin tur kan leda till åtgärder som exempelvis nödslakt. Vi (red. Katrineholms kommun) har avtal med ett antal lokala gårdar. Från en av gårdarna hade vi planerat att köpa kött till en servering. Vi har dubblat mängden och beställt två redan nu. Det gör ganska stor skillnad för den lilla gården, säger Karin Engvall, avdelningschef vid Service och teknikförvaltningen på Katrineholms kommun, till newsgram.

Bönder i Katrineholmstrakten bekräftar att det har varit en påfrestande sommar.

Det har varit extremt torrt mot det normala. Jag tror man får gå tillbaka till 1955 om man ska hitta ett år att jämföra med. Det måste komma nederbörd. Annars blir det inget bete till djuren eller foder till vintern, säger Oscar Dieden, som driver Skalltorps gård tillsammans med mamma och bröder, till newsgram.

Hur länge har ni kämpat mot torkan?

Det blev väldigt varmt redan i maj. I stort sett två månader i det närmaste där vi inte har haft någon nederbörd alls. I våras såg det bra ut. Det kom regn i mars-april. Sedan svängde det om snabbt, säger Oscar Dieden.

Värmeböljan har drabbat stora delar av norra Europa. Inte bara Sverige. Därför är det svårt att lösa foderbrist med hjälp av import. Alla länder slåss om att få tag på det foder som finns tillgängligt. I Katrineholm försöker man lösa den akuta foderbristen genom att traktens bönder får slå och ta reda på skörden som finns på kommunens grönområden. Det handlar om ungefär tio markområden som är lämpliga för djurfoder.

Har du nyttjat kommunens erbjudande om grönområden för slåtter?

Ja, det har jag gjort. I dag har jag kört det första. Det är väldigt små områden. Tanken är väldigt god. Men det är ytterst marginellt i volym. Vi pratar om promillen i storleksordningen. Men det är bra det man kan få, konstaterar Oscar Dieden.

För att Katrineholms kommun ska kunna klara av att upprätthålla livsmedelsförsörjningen lokalt – är det viktigt att leveranskedjan fungerar hela vägen från gård till matbricka. Om inte lokala gårdar i Katrineholm klarar av att leverera beställd mängd kött – då kan inte mat serveras i skolor och äldreboenden. Åtminstone inte som planerat.

Svenska bönder kan få tampas med foderbrist ända tills vårkanten nästa år. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.

I Katrineholm har kommunen ordnat en så kallad omlastningscentral. Där finns det en fryshall. Gårdarna kan komma till denna och leverera kött i omgångar som fryses in – tills dess att kommunen har fått den beställda mängden kött. Då skickar man den beställda mängden kött vidare till kommunens kök – där kan kockarna börja laga till mat av det närproducerade köttet. En så kallad servering ska räcka till alla kommunala skolor, förskolor och äldreboenden.

Varför är det viktigt att hjälpa bönderna i Katrineholm?

Det är ju företagare i kommunen. De ska ju kunna leva på sin näring och hålla med arbetstillfällen. Det är ett helhetstänk för hela kommunen, säger Karin Engvall.

Hon fördjupar sitt resonemang.

Det hänger också ihop med att vi har ett måltidspolitiskt program i kommunen. Där har vi en målsättning att vi ska ha närproducerat och ekologiskt. Det här är en del av det arbetet också. Sedan får man inte glömma bort att gårdarna håller landsbygden levande.

Katrineholm kommuns hjälpinsatser till lokala bönder har fått positivt bemötande i sociala medier. Några menar att fler kommuner borde göra detsamma – gå in med riktade insatser för att hjälpa traktens bönder i en svår situation.

Vad tycker du om kommunens initiativ?

Jättebra, säger Oscar Dieden.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar