Kommunismens fall i Rumänien – 30 år sedan diktatorn Ceausescu avrättades

Av | 25 december, 2019

De senaste veckorna har rumänerna firat att det gått 30 år sedan diktatorsparet Nicolae och Elena Ceausescu avrättades på juldagen 1989. Händelsen markerar slutet på en brutal epok i Rumäniens historia.

newsgram | Nynäshamn den 25 december 2019

| RUMÄNSKA REVOLUTIONEN | De senaste veckorna har rumänerna firat 30-årsjubileumet då Rumäniens diktator Nicolae Ceausescu och hans fru Elena ställdes upp mot en mur och sköts till döds på juldagen 1989, skriver DR. Avrättningen av diktatorsparet var kulmen på en proteströrelse som drog igång i början av december 1989 i de västra delarna av Rumänien för att därefter sprida sig vidare till huvudstaden Bukarest.

Allting började i byn Timisoara där man försökt avsätta en ungerskfödd präst vid namn Lazlo Tokes som öppet vågat kritisera Ceausescu. I början handlade protesterna mest om att försvara prästen från att få sparken för att sedan övergå i regelrätta protester mot diktatorn Nicolae Ceausescus brutala styre i Rumänien. Till sist nådde protesterna fram till regeringskvarteren i Bukarest.

Nicolae Ceausescus sista offentliga framträdande. Foto: Philippe Bouchon/AFP via Getty Images

 

Ceausescu höll förgäves ett tal till demonstranterna från en balkong i Centralkommitténs byggnad i centrala Bukarest den 21 december 1989. Han utlovade ekonomiska reformer men misslyckades med att blidka de arga demonstranterna. Istället buade folket ut honom. De skrek ”Timisoara! Timisoara!

Dagen därpå flydde Nicolae Ceausescu och hans fru Elena från regeringsbyggnadens tak med hjälp av en helikopter. Detta för att undkomma arga demonstranter. De fanns på gatorna mitt i huvudstaden och hade brutit sig in i det pampiga partipalatset. Några dagar senare ställdes paret Ceausescu inför rätta vid en militär specialdomstol som hölls i en officersskola i Targoviste den 25 december 1989.

 

Rättegången varade en timmes tid drygt. Nicolae och Elena Ceausescu dömdes till döden för bland annat folkmord och korruption. Nicolae Ceausescu protesterade högljutt under rättegången mot domstolens legitimitet. I hans ögon rörde det sig om en summarisk rättegång. Han förklarade att han fortsatt var Rumäniens president. Efter det att domen förkunnats fördes paret Ceausescu bort från rättslokalen. Nicolae Ceausescu sjöng ”Internationalen” medan Elena Ceausescu spottade och fräste mot soldaterna. En kort stund senare ställdes diktatorsparet upp mot en mur och sköts till döds.

Diktatorparets gravplats på en kyrkogård i Bukarest. Foto: BOGDAN CRISTEL © Scanpix

 

Nicolae och Elena Ceausescu ligger begravda på en kyrkogård i Bukarest. Rumänien avskaffade dödsstraff den 7 januari 1990.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar