Krissiffror för SAS – förlust på 3,5 miljarder

Av | 28 maj, 2020

I senaste kvartalsrapporten redovisar flygbolaget SAS en förlust före skatt på 3,7 miljarder kronor. Bolagets intäkter landade på 5,3 miljarder kronor – vilket är en minskning på mer än 4,6 miljarder kronor jämfört med samma period förra året.

newsgram | Nynäshamn den 28 maj 2020

| CORONATIDER | Ingen kan ha missat att ”fear porn”-pandemin Covid-19 har lamslagit en rad näringar över hela världen. En global näring som har drabbats av minskad efterfrågan är flyg- och resebranschen, inklusive det dansk-norsk-svenska flygbolaget SAS. Det märktes inte minst när bolaget på torsdagen presenterade siffrorna i kvartalsrapporten för det brutna räkenskapsåret. Under årets första tre månader gjorde SAS en förlust på 3 722 miljoner kronor före skatt. Det är drygt 2,5 miljarder kronor sämre än samma period förra året, då förlusten uppgick till 1 216 miljoner kronor.

Dystra siffror i SAS senaste kvartalsrapport. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix/TT

 

Intäkterna under perioden februari till april uppgick till 5 264 miljoner kronor vilket är en minskning från 9 871 miljoner kronor samma månader i fjol. Under årets första kvartal tvingades flygbolaget ställa in större delen av flygtrafiken och inledde samtidigt arbetet med att göra sig av med runt 5 000 heltidstjänster.

För att klara omställningen arbetar bolagets ledning med att få in friska pengar från de största storägarna, uppger SVT. De tre största ägarna är danska och svenska staten samt oligarkfamiljen Wallenberg. Trots de dystra tiderna för flyg- och resebranschen har SAS lyckats förstärka sin kassa.

Men ska vi överleva och skapa en långsiktigt fungerande affär då måste vi inte bara få tillgång till lån, utan också återställa vår balansräkning. Det klarar inte vi utan stöd från våra huvudägare, säger Rickard Gustafson, vd på SAS, till nyhetsbyrån TT.

Han fortsätter.

Vi pratar om ett betydande belopp.

Sedan tidigare har svenska och danska staten garanterat nödlån på 3,3 miljarder kronor till det krisdrabbade flygbolaget. Enligt Rickard Gustafson pågår ”intensiva och konstruktiva” samtal om mer pengar. Norska staten har meddelat att man ställer upp med nödlån i form av en kreditfacilitet på 1,5 miljarder norska kronor, uppger SvD.

I kvartalsrapporten skriver Rickard Gustafson att det kan komma att dröja till 2022 innan efterfrågan på bolagets flygresor är tillbaka på samma nivå som före coronakrisen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar