Danska läkarstudenter uppfann en symaskin för att sy ihop sår

Av | 2 oktober, 2019

Studenter vid Aarhus Universitet har uppfunnit en symaskin som kan sy ihop sår. Nu har innovatörerna inlett samarbete med ett globalt veterinärföretag. Den första symaskinen lanseras om två år och kan användas på djur .

newsgram | Nynäshamn 2 oktober 2019

| MEDICIN | Två danska läkarstudenter vid Aarhus universitet har uppfunnit en symaskin. Den kan både sy ihop sår snabbt och minimera risken för stickskador – uppfinnarna har nu inlett ett samarbete med ett globalt amerikanskt veterinärföretag för att utveckla en symaskin som kan användas på djur.

Läkarstudenterna Christine Aarenstrup Daugard och Mads Holbech Esmann vid Aarhus universitet kom på idén till en symaskin för att sy ihop sår under deras praktik på ett sjukhus. Foto: Anders Michaelsen

 

Läkarstudenterna Christine Aarenstrup Daugard och Mads Holbech Esmann uppfann den lilla bärbara symaskinen förra året, uppger dansk public service DR. Under deras praktik på ett sjukhus kom dom fram till att det borde finnas ett behov av att göra det snabbare och säkrare att sy ihop sår på patienter. Aarhus universitet utbildar studenter på den hälsovetenskapliga fakulteten att tänka kreativt och utanför boxen. På läkarutbildningen finns det nämligen en innovationskurs som är en del av kursplanen. Då föddes tanken på en liten symaskin.

För att sy i hud krävs det enormt mycket träning, och i början är det svårt. Samtidigt har vi med egna ögon kunnat se hur mycket tid det tar från akutläkarna. Och det var i frustrationen över allt det här, som vi beslutade oss för att göra något åt problemet, säger Mads Holbech Esmann.

De startade en startup som kallas för Esgaard för att föra vidare idén på en symaskin till verklighet. Redan i idéfasen började de två läkarstudenterna samarbeta med tre maskiningenjörsstudenter. Dessa tre är Alexander Schmidt Hansen, Christoffer Andreas Grenov och Malte Boel Olesen. Till sist fick projektgruppen ihop en prototyp med ett mekaniskt system, som kan föra nål och tråd igenom huden.

Därefter kunde uppfinnarna och det amerikanska bolaget Kruuse inleda samtal – sedan i somras har parterna samarbetat med varandra för att få symaskinen utvecklad och klar för att kunna användas på djur i början av 2021.

Det är vansinnigt kul och viktigt att vi har några experter på djurområdet för att utveckla det här, säger Christine Aarenstrup Daugard.

Om två år – 2023 – hoppas läkarstudenterna att symaskinen kan börja användas på människor.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar