Migrationsverket: ”Inte vår uppgift att berätta för syriska flyktingar om Assads amnesti för krigsdesertörer”

Av | 13 november, 2018

För en månad sedan utfärdade Syriens president Bashar al-Assad amnesti till alla krigsdesertörer – oavsett om de finns kvar i landet eller har flytt utomlands. Nu meddelar Migrationsverket att man inte tänker upplysa syriska flyktingar om möjligheten att frivilligt återvända hem för att återuppbygga Syrien.

newsgram | Nynäshamn 13 november 2018

För drygt en månad sedan, i början av oktober, utfärdade Syriens president Bashar al-Assad beviljade amnesti till alla krigsdesertörer, oavsett om de finns kvar i landet eller har flytt till andra länder. Det här kan få stor betydelse för Sverige. Många från Syrien har sökt asyl här.

För några veckor sedan kontaktade newsgram således Utrikesdepartementet, UD, för att höra vad den svenska regeringen anser om amnestin för syriska krigsdesertörer. UD svarade då att man inte kände till så mycket om presidentens dekret. Därför kunde man inte heller ge något utförligare svar än att Sverige ställer sig bakom FNs arbete som går ut på att hitta en politisk lösning i Syrien.

Ingen vet vilken betydelse Migrationsverkets beslut 2013 att ge asyl till alla syriska medborgare som kom till Sverige kan ha haft i Syrien.  Pressbild / Fotograf: Tomislav Stjepic

 

Frågan om Migrationsverkets Syrienbeslut 2013 kan ha påverkat den syriska arméns förmåga att bekämpa upproriska rebellgrupper och militanta jihadister – och därmed försinkat fredsprocessen i Syrien – ja, den frågan bollade UD över till Migrationsverket. Nu kan newsgram presentera Migrationsverkets skriftliga svar på vad man anser om amnestin för krigsdesertörer i Syrien.

Hur ser Migrationsverket på Assads amnesti för syriska krigsdesertörer?

Vi följer utvecklingen i landet löpande och tittar även på den här omständigheten, detta sker också i samband med större översyn av situationen i Syrien, svarar Linn Nilsson, presskommunikatör på Migrationsverket, till newsgram.

Hur berörs den syriska diasporan i Sverige av Assads amnesti för krigsdesertörer?

Det här är inte en fråga för Migrationsverket, svarar Linn Nilsson.

Hur ser fredsprocessen ut i Syrien?

Vi har inga analyser att presentera gällande detta i nuläget. Migrationsverket fortsätter dock att följa utvecklingen i Syrien, när det finns uppdaterade rapporter och rättsliga ställningstaganden gällande säkerhetsläget i landet kommer vi att publicera dem på vår hemsida, svarar Linn Nilsson.

Hur många krigsdesertörer tros ha kommit till Sverige från Syrien?

Vi har inga sådana uppgifter eftersom vi inte för statistik över detta, svarar Linn Nilsson.

Hur påverkade Migrationsverkets så kallade Syrienbeslut ’13 den syriska arméns förmåga att slå ner upproriska rebellgrupper och militanta jihadisters krigföring i Syrien?

Vad vi känner till, inte alls, svarar Linn Nilsson.

Vilka för- respektive nackdelar finns det för Sveriges del att flyktingar börjar återvända till sina hemländer?

Det är inte en fråga för Migrationsverket att svara på. Vårt uppdrag är att pröva ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige utifrån gällande lagstiftning. Om det innebär att personer som ansöker om asyl beviljas skydd i Sverige så är det en konsekvens av författningarna som vi tillämpar. Om situationen i det aktuella landet eller den svenska lagstiftningen skulle ändras och medföra att de som tidigare har beviljats skydd nu återvänder, antingen frivilligt eller efter beslut, är det ingenting som Migrationsverket ska ha någon åsikt om, svarar Linn Nilsson.

Vad tänker Migrationsverket göra för att upplysa flyktingar från Syrien om Assads amnesti för krigsdesertörer?

Ingenting, eftersom det inte ingår i vårt uppdrag. Möjligtvis en fråga för andra myndigheter, svarar Linn Nilsson.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar