Amerikansk studie: Munbakterie kan trigga igång alzheimer

Av | 26 januari, 2019

Forskare har funnit spår av en munbakterie i hjärnvävnaden från avlidna patienter med alzheimer. Nu har forskarteamet bakom upptäckten utvecklat ett nytt läkemedel mot alzheimer – man planerar att påbörja kliniska studier senare i år.

newsgram | Nynäshamn 26 januari 2019

Dålig munhälsa är en riskfaktor för alzheimers sjukdom. Men det är inte fastställt om tandköttssjukdomar orsakar alzheimer eller om det kan bero på att många demenspatienter inte klarar av att ta hand om sina tänder, rapporterar Science Magazine. En privat finansierad studie bekräftar nu att bakterierna som orsakar tandköttssjukdomen finns i hjärnan hos personer som lider av alzheimer. Inte bara i munnen.

De här resultaten erbjuder en ny strategi för att behandla alzheimer genom att fokusera speciellt på Porphyoromonas gingivalis och gingipains istället för beta-amyloid, sa Dr. Stephen Dominy, författare till studien och forskare på University of California i San Francisco, till Newsweek.

Personer som drabbas av demens och alzheimer har beskrivit sjukdomsförloppet som att gå in i dimman. Foto: Andy Rain/EPA

 

När forskarteamet har gjort studier på möss har man upptäckt att munbakterien Porphyoromonas gingivalis triggar igång förändringar i hjärnan som är typiska för alzheimer. Det är en bakterie som hos vissa individer kan orsaka inflammationer i tandköttet och på sikt tandlossning. Studiens resultat är den allra senaste i många forskningsstudier som visar att mikrobiella infektioner kan spela en avgörande roll i alzheimers sjukdom.

Men alla forskare är inte övertygade om att munbakterien Porphyoromonas gingivalis, som figurerar i den nya studien, står bakom sjukdomen.

Jag är helt med på tanken att den här mikroben skulle kunna vara en bidragande faktor. Men jag är inte lika övertygad om att den orsakar alzheimers sjukdom, sa neurobiologen Robert Moir, forskare på det Harvardanslutna Massachusetts General Hospital i Boston, till Science Magazine.

I stället för hans forskning fram idén att det β-amyloid-protein (beta-amyloid, reds. anm) som bildar plack i hjärnan hos alzheimerpatienter är en försvarsmekanism mot mikrobiella inkräktare. Den nya studien publicerades av Science Advances i onsdags. Den är finansierad av det nystartade biotechföretaget Cortexyme Inc. i San Francisco i Kalifornien.

Medgrundaren Stephen Dominy är en psykiatriker som redan på 1990-talet fascinerades av idén att alzheimer kunde ha en smittsam orsak. På den här tiden behandlade han hivpatienter på University of California i San Francisco. Några patienter hade hivrelaterad demens som upphörde när de fick virushämnande antivirala läkemedel. Han startade ett sidoprojekt som gick ut på att leta efter bakterien Porphyoromonas gingivalis i hjärnvävnaden från avlidna patienter med alzheimer. Han hittade några fall. Därefter startade han biotechföretaget tillsammans med entreprenören Casey Lynch som studerat alzheimer som doktorand.

 

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och beräknas vara den femte vanligaste dödsorsaken globalt, enligt Ny teknik. Sjukdomen innebär att nervceller förtvinar i ett eller flera områden i hjärnan. Det finns bromsbehandlingar – men inga läkemedel som gör att den som har drabbats av alzheimer tillfrisknar.

Forskarteamet har nu utvecklat ett nytt läkemedel och planerar att påbörja kliniska studier, senare i år, för att se om ett sådant läkemedel kan användas för att behandla alzheimerpatienter.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar