Paradigmskifte i världspolitiken – statsmän använder Twitter för att lyckönska Bolsonaro

Av | 30 oktober, 2018

De senaste dagarna har flera ledare för några av världens mäktigaste nationer gratulerat Jair Bolsonaro till segern i presidentvalet i Brasilien på Twitter. Den nationalkonservativa rörelsen är global, konservativa röster hörs allt mer på sociala medier. I den svenska EU-valrörelsen kan de tyngsta vallokomotiven heta Trump, Salvini eller Bolsonaro – inte nödvändigtvis Åkesson eller Kasselstrand.

newsgram | Nynäshamn 30 oktober 2018

Brasiliens nyvalde president Jair Bolsonaro tycks redan ha charmat ledarna för världens mäktigaste nationer i den fria världen. Det dröjde nämligen inte länge efter det att rösterna hade räknats i söndagens presidentval i Brasilien förrän gratulationer började strömma in från hela världen. Först Salvini, sedan Trump – nu gör Putin detsamma.

I och med att brasilianarna har valt en nationalistiskt sinnad president sällar sig nu Brasilien till en växande skara av länder där folken har lyckats besegra globalisterna i fria val. Först ut att gratulera Jair Bolsonaro var Italiens inrikesminister och vice-premiärminister Matteo Salvini som skrev ihop en personlig lyckönskning. Den fick stor spridning på Twitter.

Efter det att USAs president Donald Trump hade talat med Brasiliens nyvalde president Jair Bolsonaro berättade han på Twitter att länderna kommer samarbeta på en rad viktiga områden.

Nu har Rysslands president Vladimir Putin gratulerat brasilianaren Bolsonaro som vänligt tackade för lyckönskningen på Twitter.

 

Twitter har blivit ett populärt redskap för nationalister för att nå ut till likasinnade i andra länder – och den vägen stärka den nationalkonservativa rösten i världspolitiken. Granskar man söndagens valresultat i Brasilien utifrån ett globalt perspektiv kan man se att den nationalkonservativa rörelsen – vilande på kristet tankegods – skördar framgångar i allt fler länder. Några exempel på folkligt motstånd mot globalism är USA, Storbritannien, Italien, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Danmark, Ryssland och Österrike.

Här finns det fortfarande resistens mot kulturmarxistiska och socialliberala utopier hur kristna samhällen bör organiseras.

 

När USAs president Donald Trump i gårdagens uppmärksammade Fox News-intervju med programledaren Laura Ingraham förklarar att han ”älskar nationalism” – då väcker han entusiasm  inom den nationalkonservativa rörelsen över hela världen. Trump tillsammans med Matteo Salvini, Victor Orbán, Marine Le Pen, Inger Støjberg, Vladimir Putin och Sebastian Kurz är den fria världens främsta ledare i dag.

De fungerar som change agents genom att ständigt driva på förändringsprocesser i nationalkonservativ riktning i respektive land. Allt som de gör och säger registreras av anhängare i andra länder. Idéerna får spridning och näring på sociala medier.

Vanligt folk tenderar att rösta nej till progressiva vänsteridéer i fria val. Det gjorde folket också i söndagens presidentval i Brasilien. Foto: RICARDO MORAES / REUTERS

 

Nationalkonservatism är en politisk strömning som återfinns inom alla politiska partier. Från höger till vänster. Konservatism är inte en skrivbordsprodukt till skillnad från liberalism och socialism. I stället är det en slags livsfilosofi som går ut på att samhällen ska utvecklas, inte förändras till oigenkännlighet.

Trump – en Change Agent för den fria världen?

Därför kan vårens stundande EU-val i Europa bli en svår nöt för svenska globalister att knäcka. I dagens digitaliserade värld kan nämligen nationalkonservativt sinnade svenska väljare – oavsett om de annars råkar vara kristdemokrater, sverigedemokrater, socialdemokrater eller vänsterpartister – hämta inspiration från nationalkonservativa röster i USA, Italien, Ungern eller Brasilien.

Mycket tyder på att den svenska EU-valrörelsens lokomotiv troligen kommer heta Donald Trump, Matteo Salvini och Jair Bolsonaro – inte Jimmie Åkesson eller Gustav Kasselstrand. Men sympatier för Trump eller Salvini kan kanaliseras genom att lägga rösten på Sverigedemokraterna eller Alternativ för Sverige. I en globaliserad värld ger internet nytt liv åt nationalismen.

Av Carl Gram

Lämna ett svar