Regeringskritiska protester i Serbien samlade tusentals deltagare

Av | 10 februari, 2019

Protesterna mot president Aleksandar Vučić samlade på lördagskvällen tusentals demonstranter i Serbiens huvudstad Belgrad. Nu har demonstrationerna spridit sig från huvudstaden till städer runt om i landet – målet är att samla tillräckligt många demonstranter för att marschera från landsbygden till Belgrad och avsätta globalisten Vučić.

newsgramNynäshamn 10 februari 2019

Tusentals regeringskritiska demonstranter samlades på gatorna i Serbiens huvudstad på lördagskvällen för att protestera mot president Aleksandar Vučićs styre, rapporterar Euronews. De kämpar för bland annat fri press och rättvisa val i Serbien. Demonstranterna utgör en blandning av aktivister från medborgarrättsrörelsen, oppositionspartier från både vänstern och högern, akademiker, studenter och vanligt folk.

Under parollen #1od5miliona protesterar folket mot Aleksandar Vučićs regering i Serbien. Foto © Twitter

 

De förenas i övertygelsen att president Aleksandar Vučić leder Serbien ut på ett sluttande plan som kännetecknas av autokratiskt styre. Någonting som demonstranterna menar resulterar i politiskt våld och ett samhällsklimat som allt mer präglas av rädsla.

Vi hoppas att den här situationen i Serbien, framväxten av våld som härskarmetod från Serbiens progressiva parti kommer ändras, säger Jelena Anasonović, en av arrangörerna bakom gårdagens demonstration i Belgrad.

På relativt kort tid har Aleksandar Vučić, 48, gjort en resa från nationalist till globalist. Han lämnade det ultranationalistiska Serbiens radikala parti i 2008 – sedan 2012 är han partiledare för Serbiens progressiva parti. Politiskt är han EU-vänlig och vill att Serbien ska nå unionsmedlemskap 2022.

För att nå dit har Serbien inlett reformer i rättsväsendet och privatisering av den ekonomiska sektorn. Mellan åren 2014 och 2017 var han Serbiens premiärminister och efterträddes på posten av bilderbergaren Ana Brnabić. Hon var en av fyra premiärministrar som deltog på Bilderberggruppens möte i italienska Turin i juni förra året. Den mytomspunna Bilderberggruppen är en elitklubb bortom demokratisk insyn där speciellt utvalda makthavare träffas årligen för att diskutera strategiska framtidsfrågor.

 

Demonstrationerna – som pågått veckovis i mer än två månaders tid – fortsätter att mobilisera folk ut på gatorna i stort antal. Politiska analytiker menar att protesterna har fått regeringen att börja bli orolig.

Regimen har blivit väldigt nervös sedan protesterna började. Regimen börjar förstå att den inte kan göra allt som den vill göra, och det här tydliga budskapet är det viktigaste arvet från de här protesterna, sa Jovo Bacic, politisk analytiker, till Euronews.

När protesterna utbröt i höstas var de koncentrerade till huvudstaden i Serbien. Men i januari har liknande protester hållits i 30 städer runt om i landet och ytterligare 20 städer i februari. För att ta itu med demonstranternas missnöje har president Aleksandar Vučić signalerat att han är beredd att utlysa extra val i Serbien. Men oppositionen accepterar inte en sådan lösning – i stället efterlyser man en övergångsregering som leds av experter för att säkra fria och rättvisa val i Serbien.

President Vučić har sagt att han är beredd att träffa och lyssna på serber som inte är nöjda med hur han styr Serbien. Å andra sidan har han också sagt att han inte kommer ge efter för utpressning från oppositionens sida. Så, nu har vi politiskt dödläge allt eftersom protesterna fortsätter och sprider sig i landet, förklarar Jørgen Samsø, Euronews korrespondent i Serbien.

Av Carl Gram

Lämna ett svar