Tusentals ansökningar om stöd för korttidsarbete

Av | 7 april, 2020

Tillväxtverket har fått in rekordmånga ansökningar om stöd för korttidsarbete – myndigheten hade registrerat runt 8000 ansökningar vid lunchtid på tisdagen.

newsgram | Nynäshamn den 7 april 2020

| STATLIGT KRISPAKET | Tillväxtverket öppnade slussarna för ansökan om stöd för korttidsarbete på tisdagen. Tidigare kallades korttidsarbete för korttidspermittering – vilket är en åtgärd som gör att arbetsgivaren kan minska anställdas arbetstid och samtidigt få stöd från staten för att täcka lönekostnaden. Söktrycket har varit stort.

Ansökningstiden öppnade i dag. Vid lunch hade cirka 8000 ansökningar om stöd för korttidsarbete inkommit. Även hemsidan har haft många besökare cirka 70 000 sidvisningar på ansökningssidan i dag. Det är ett stort intresse, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket, till newsgram.

Tillväxtverket är en myndighet som arbetar med riktade åtgärder och finansieringsformer till företag i Sverige. För att hjälpa företag att hålla igång verksamheten under coronakrisen röstade riksdagen ja till regeringens förslag om ett system för korttidspermittering den 2 april – den nya lagen träder ikraft den 7 april, men stödet kan godkännas retroaktivt från 16 mars.

Tillväxtverket har hand om ansökningar om stöd för korttidsarbete. Foto: Tillväxtverket

 

Skillnaden mot det gamla systemet är att subventioneringsgraden utökas avsevärt under 2020, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande i mitten av mars.Dessutom kommer staten stå för tre fjärdedelar av kostnaden när personalen går ned i arbetstid – jämfört med tidigare då kostnaden delades lika mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Anställda kan nu gå ned i arbetstid, men ändå få ut över 90 procent av lönen. Korttidsarbete är ett så kallat rättighetsstöd – det betalas ut till alla arbetsgivare som sökt stödet och uppfyller villkoren. I princip kan alla arbetsgivare, förutom vissa offentliga aktörer, få ekonomiskt stöd till korttidsarbete. Däremot har arbetsgivare med dålig ekonomi vid tidpunkten för ansökan ingen rätt till stöd.

 

Vissa företag kan få problem att leva upp till kraven för att få stöd till korttidsarbete. Till exempel måste samtliga arbetstagare ha varit anställda i tre månader innan Tillväxtverket kan godkänna stödet. Ett annat problem uppstår när företagens kassa sinar på grund av coronakrisens effekter på samhällsekonomin. För att få tillgång till de ekonomiska medel som regeringen frigör genom insatsen korttidsarbete krävs det att företagen har tillräcklig ekonomisk buffert för att kunna betala arbetsgivaravgifter under stödmånaden.

Från början kom regeringen fram till att statens kostnad för korttidsarbete skulle landa på drygt 2,4 miljarder kronor – men coronakrisen ser ut att bli mer långvarig än vad man först trodde. Därför har finansdepartementet justerat sina ursprungliga beräkningar och bedömer nu att statens kostnad för korttidsarbete kommer bli runt 20 miljarder kronor.

 

Tillväxtverket uppmanar nu företag att inte stressa i onödan med ansökningshandlingarna – detta för att undvika slarvfel som kan försinka eller i värsta fall äventyra utbetalning av stöd för korttidsarbete.

Vi vet att det finns ett stort behov för många företag av att få tillgång till det här stödet snabbt, men jag vill understryka att man behöver ta sig tid och säkerställa att ansökan är korrekt. Det är viktigare än att den kommer in första dagen, säger Tim Brooks, chef för avdelningen Företag på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar