Valborg – ungdomens fest

Av | 30 april, 2018

Runt om i landet samlas svenskar för att fira vårens ankomst den sista april genom att tända stora brasor. Men det är inte ett firande från ”Hedenhös” – utan en tradition som kom från Tyskland till Sverige på medeltiden.

[newsgramNynäshamn 30 april 2018]

Valborgsmässofirandet är den allra första vårfesten i Sverige. Valborg är en gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. Det svenska valborgsmässofirandet äger alltid rum aftonen före valborgsmässodagen den första maj enligt Nordiska museet. En tradition som fördes in i landet av tyskar på medeltiden. I Tyskland sågs Walpurgisnacht som tidpunkt för själva häxsabbaten. Någonting som skulle kunna förklara den tyska sedvänjan att tända eldar.

I Sverige har valborgsmässofirandet blivit en slags ungdomens fest. Någonting som är särskilt tydligt i de anrika studentstäderna Lund och Uppsala. Här firar man sista april traditionsenligt år från år. I Uppsala började studenterna gå upp till Slottsbacken på kvällen för att se uppsalaslättens flammande kasar under tidigt 1800-tal. De som kunde sjunga tog tillfället i akt och brast ut i sång. Detta blev studentsångens födelsetid. I slutet av 1800-talet var ceremonin fullt utvecklad med att man skulle utbringa ett leve för kung och fosterlandet och kanske hålla ett tal till våren.

Efterhand har studentsången blivit ett populärt inslag i nationslivet i Uppsala. Så här kan det låta när studenter brister ut i vårsång sista april.

När Carl von Linné reste runt i Västmanland år 1849 gjorde han följande notering i anteckningsboken.

ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren, vilket alltså är relikvier av de gamlas Floralia, som endast är kvarhållne i Uppland och de nästgränsande socknarna men näppeligen i andra svenska provinser.” Carl von Linné, 1849

I Stockholm har man firat Valborg på Skansen sedan 1894. Foto: Alexander Donka

Få tror att valborg har firats i urminnestider sedan ”Hedenhös” – men traditionen kan mycket väl ha sitt ursprung i sedvänjan att tända eldar för att skydda boskap och djur från rovdjur och magiska krafter. Författaren och journalisten Maximilian Axelsson uppmärksammade år 1855 ungdomens fest på Valborg i sin bok ”Västerdalarna”. Då skrev han.

Valborgsmessan är för ungdomen i Floda en synnerligen förlustelse. Ej nog med att man här på Valborgsmessoaftonen upptänder de vanliga eldarne; man har dessutom ock en mängd upptåg, hvilka troligen sällan, om någonsin, förekommer på andra orter.” Maximilian Axelsson, 1855

I Sverige firas valborgsmässoafton alltid den sista april – liksom i Estland, Finland och Lettland. I Slovenien, Tjeckien och Tyskland firar man valborg antingen sista april eller första maj. I våra grannländer Danmark och Norge har man också liknande folkfester med stora brasor. Det kallas för Sankt Hans. Firandet infaller en bit in på sommaren när svenskar samlas för att fira midsommar.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar