Hundratusentals norrmän gick ut på gator och torg i hela landet för att fira 17 maj. Ett nationaldagsfirande som har utvecklats till en folkfest. ”Nationalkänslan är total”, säger Joakim Schullström som är bosatt i Norge.
[newsgram – Nynäshamn 17 maj 2018]
En gång om året utbryter folkfest i Norge. Årets 17 maj-firande är inget undantag. Norska nationaldagen har nämligen firats av hundratusentals norrmän på gator och torg i hela landet. Orkestrar, parader och folkdräkter har avlöst varandra under hela dagen. Bilder från ett soligt Oslo förmedlar en folkfest utan dess like. Överallt står norrmän och viftar glatt med norska flaggor.
Congratulation Norway #costitutionday #17mai #KongHaraldV #DronningSonja pic.twitter.com/nwulSpTtfU
— Living Jeanette (@LivingJeanette) 17 maj 2018
Årets 17 maj kommer gå till historieböckerna som en minnesvärd dag. För 50 år sedan ställde Drottning Sonja sig på slottsbalkongen och vinkade glatt till skolbarn för den allra första gången. Då hette hon Sonja Haraldsen. Hon var nyförlovad med dåvarande kronprinsen Harald. Paret förlovade sig 19 mars 1968 och stod tillsammans på slottsbalkongen samma år för att vinka glatt till sina norska undersåtar.
I USA var det meningen att Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare och tidigare statsminister, skulle fira 17 maj i Vita huset. Men president Donald Trump ställde in mötet i sista stund. Dramatiken i världspolitiken levde sitt eget liv medan norrmännen firade 17 maj traditionsenligt. Detta till minne av Norges grundlagsdag den 17 maj 1814 – då Norge blev självständig från Danmark.
För att få en inblick i det norska nationaldagsfirandet berättar svensken Joakim Schullström, 40 år, om hur man firar 17 maj i staden Oppegård som ligger i Akershus inte långt från Oslo. Han har bott 20 år i Norge. Halva hans liv. Trots alla dessa år tror inte Joakim Schullström att han någonsin kommer att kunna förstå den fulla innebörden av 17 majfirandet i Norge.
Varför firar norrmännen 17 maj varje år?
Man firar att prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj år 1814, säger Joakim Schullström.
Vågar man som svensk delta i folkfesten?
Det är absolut inga problem, bara man klär upp sig, Det är kostym som gäller då, för ickenorskar, norrmän har ofta bunad (red. folkdräkt) på sig. De som inte har bunad har kostym eller klänning. Och att man visar respekt för deras nationaldag, såklart, och inte börjar prata skit om Norge eller något sånt, säger Joakim Schullström.
Har betydelsen av 17 maj förändrats över årens lopp?
Inte vad jag har märkt. Det klassiska man äter när man rör sig runt på 17 maj, är kokt korv och lompe på dagen. Då jag firade på en skola med mer mångkultur förra året så fanns det ju såklart halalkorv, säger Joakim Schullström.
Finns det några traditioner som är stående inslag från år till år?
Champagnefrukost hos vänner eller familj med snittar och jordgubbar. Sen i Oslo så går många ner till slottet för att se kungafamiljen vinka från slottsbalkongen. Garden har också en fin militäruppvisning. Sen om man har barn så samlas man på den lokala skolgården, och ser på korps, ser på 17 maj-tåget, sen brukar man vara rätt sliten, och åka hem, säger Joakim Schullström.
Vilka historiska händelser har satt avtryck på nationaldagsfirandet i Norge?
Jag tror andra världskriget betyder en del. Jag hörde det i flera tal idag, säger Joakim Schullström.
Hur firade man 17 maj i orten Oppegård?
Vi startade kl 13.00 på Greverud skole med att sitta vid ett bord och käka pölse och lompe, och höra på tal, och barnen lekte. Sen spelade korpset lite. Sen var det 17 maj-tåg, sen tal igen och sen avslutade korpset eftermiddagen, säger Joakim Schullström.
Vad tycker barnen om att få fira nationaldagen?
De älskar det, och blir rikligt upplärda om 17 maj på dagis. Att äta glass och korv är ju populärt, säger Joakim Schullström.
Hur gör norrmännen för att bjuda in alla – barn, äldre och alla som arbetar – till att delta?
Det är nästan ingen som jobbar på 17 maj. Endast liknade butiker som pressbyrån, och där jobbar mest invandrare ändå. Att fira 17 maj är så djupt genomsyrat hos norrmännen, och nationalkänslan är total denna dag, säger Joakim Schullström.
Vilken roll kan 17 maj ha för att skapa samhörighet bland norrmän?
Mycket stor roll. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, utom att nationalkänslan är total, säger Joakim Schullström.
Vilket ord vill du använda för att beskriva dagens 17 majfirande?
Nationalkänsla! säger Joakim Schullström.
Av Carl Gram