Davosmötet ställs in i januari – blir webbinars

Av | 21 december, 2021

World Economic Forum meddelade på måndagen att toppmötet i Davos i januari flyttas fram till början av sommaren. Istället kan deltagare samlas i så kallade interaktiva webbinars för att komma fram till lösningar på några av de problem världen står inför.

newsgram | Nynäshamn den 21 december 2021

| CRISIS MANAGEMENT | World Economic Forum cancellerar sitt toppmöte som skulle ha ägt rum den 17-21 januari i skidorten Davos i Schweiz. Arrangörerna ställer in mötet med hänvisning till fortsatt osäkerhet kring utbrottet av omikron i Europa.

De nuvarande pandemiska förhållandena gör det ytterst svårt att hålla ett globalt möte på plats, skriver World Economic Forum i ett pressmeddelande.

Istället kommer deltagarna kunna delta virtuellt i en rad ”State of the World”-sessioner där ledare från hela världen samlas online i så kallade webbinars för att komma fram till lösningar på några av de problem världen står inför.

Tidigare har bland andra bankirer, kungligheter, politiker, skådespelare och industrialister kunnat mingla på World Economic Forums evenemang i Davos och på andra håll i världen. Men de senaste två åren har WEF:s möten flyttats fram i tiden.

World Economic Forum tvingas flytta fram sitt toppmöte i skidorten Davos till början av sommaren. Foto: AP

I en krönika använder Politicos europeiska utgåva krigsrubriken ”Davos is dead” för att beskriva stämningsläget när eliten inte längre kan mötas som tidigare. I 2020 attraherade World Economic Forums toppmöte i Davos mer än 100 miljardärer och 53 stats- eller regeringschefer. Företag, mestadels från USA och Europa, betalar runt 50,000 dollar/person för en vit namnbricka för att få tillgång till gästlistan. Sedan dess har partners som telekombolaget BT klippt banden med World Economic Forum och inkomsterna från eventavgiften har rasat från runt 45 miljoner dollar till noll i 2021.

Wall Street Journal och CNBC har avbrutit sina planer på att ha egna paviljonger och loungeutrymmen samtidigt som företag som JPMorgan undrade om de skulle gå vidare med sina kvällsmottagningar i lokala konstgallerier om dessa måste vara nästan tomma på grund av rådande covidregler. Trots att World Economic Forum försökte övertyga sina intressenter via mejl och sin sociala plattform Toplink tidigare i december att evenemanget skulle genomföras var vanliga Davosdeltagare minst sagt skeptiska.

Som en krishanterare, har vi ändå planerat för domedagssecnario i vår rekommendation till klienter. Man måste helt enkelt göra det i 2022, eller ”2020: Del Tre” som jag kallar det för, sade en konsult vid en lobby- och PR-firma i Washington till Politico.

Enligt World Economic Forum planeras nu årsmötet för 2022 – med personlig närvaro – att äga rum i början av sommaren. Denna tidsplan kan dock komma att revideras med tanke på att vaccinfabrikanten Pfizer förutspår att covidplandemin kan komma att hålla i sig till 2024.

Av Carl Gram

Källor:

Davos forum called off for January 2022, will go virtual

Davos is dead

World Economic Forum: Pressmeddelande 20 december 2021

Pfizer: Covid-19 pandemi till år 2024

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar