Om

Välkommen till NewsGram – en ny aktör i det digitala medielandskapet.

En partipolitisk och religiöst obunden samhällsblogg som kommer att använda den journalistiska regeln att makten ska granskas å folkets vägnar. Inte tvärtom.

Förebild för det journalistiska hantverket är den slags journalistik som kännetecknade de stora tidningshusen fram tills 1990-talet. Alltså gammaldags hederlig journalistik där makthavare ställs till svars och obekväma frågor ställs – även om själva situationen kan uppfattas som jobbig av makthavaren i intervjustolen. MSM och politiska partier är fortfarande stöpta i den gamla nationella världsbilden. I deras världsbild förblir en lokal händelse lokal fastän besluten kan ha tagits någon annanstans. Här kan nya digitala medieaktörer som förenar  spela en viktig roll. Detta genom att följa beslutskedjan hela vägen från Nynäshamn till Bryssel och andra överstatliga organ och lägga pusselbitarna på rätt plats. Och därmed förmedla en så korrekt verklighetsbeskrivning som möjligt.

NewsGram arbetar med öppna källor – alltså kontinuerlig informationsinhämtning från publicerade artiklar, bloggar, forskningsrapporter och myndighetsdata i Sverige och andra länder – för att därefter gå på djupet. Genom att vara först med att fånga upp de senaste trenderna i den globala samhällsdebatten och sätta in dem i ett svenskt sammanhang är det möjligt att ligga steget före svenska konkurrenter – och därmed positionera sig som en relevant nyhetsleverantör. I ett globalt digitalt medielandskap, kan en nyhetshändelse fånga läsarnas intresse lokalt, nationellt såväl som i utlandet. De gamla spelreglerna gäller inte längre. Men den som kan sätta en nyhet i rätt sammanhang vinner kampen om läsarna.

Inom det globala näringslivet har crowdsourcing blivit ett populärt sätt för innovativa spjutspetsföretag att testa nya tjänster och produkter före lansering på marknaden. Detta i särskilda online communities där användarna kommer med egna synpunkter och förslag på den fortsatta produktutvecklingen. Den rollen kan du få här genom att läsa artiklarna och därefter fatta pennan och dela med dig av din kunskap till oss andra. Rätt använt kan kommentarsfältet bli en skattkista som bidrar till spin off-artiklar med en helt annan nyhetsvinkel inom samma ämne.

Nu börjar resan!

 

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.