Svenska klassiker: ”Vindarna” – Freda’

Av | 31 oktober, 2021

Gnosjöbandet Freda’ fick sitt stora genombrott med rocklåten ”Vindarna” från 1986 – sedan dess har bandet skrivit in sig i svensk musikhistoria med klassiker som ”Det måste gå”, ”I en annan del av världen” och ”Allt man kan önska sig”.

newsgram | Nynäshamn den 31 oktober 2021

| ÅTERFÖRENING | Popgruppen Freda’ fick sitt stora genombrott med singeln ”Vindarna” från 1986. Några år tidigare hade förgrundsgestalterna Uno Svenningsson och Arne Johansson bildat en kvartett. Idén till namnet Freda’ fick de efter att ha vunnit en rockbandstävling på en fredag. Året var 1983.

Hey!

 

Vindarna vänder på husen
Vindarna formar sitt år
Det som prydde igår är dagens bekymmer
Vindarna leker i mitt hår, heppbereppbeberebebepp!

 

Låten ”Vindarna” – Text och musik: Uno Svenningsson & Arne Johansson

Singeln ”Vindarna” nådde ut till en större publik och klättrade till 8:e plats på svenska singellistan och gjorde ett kort gästspel på Trackslistan 1986. Dessutom hamnade sången ”Vindarna” överst på Sommartoppen före band som Eurythmics, Genesis och Roxette – efterfrågan på singeln var så pass hög att skivorna sålde slut i rekordfart ute i butikerna i hela landet. Freda’ belönades med en Grammis för ”Årets religiöst” 1988 efter att deras album ”Tusen eldar” sålt i över 100,000 exemplar. De kom förvisso från en frireligiös miljö i Småland men ansåg inte att de framförde kristen musik och vägrade ta emot priset. Året därpå ströks kategorin.

Du dansar runt på ängarna, du svävar i det blå
Du leker som du alltid har gjort
Du dansar runt på ängarna, du svävar i det blå
Du leker som du alltid har gjort

 

Vindarna vet när dom kommer
Vindarna väljer sin våg
Blåser liv i glömda passioner här
Vindarna formar vårt år, heppbereppbeberebebepp!

För historien om Freda’ är berättelsen om en livslång vänskap som grundlades i barndomens Gnosjö. Allting började på ett läger i Gnosjötrakten någon gång på 1960-talet när 7-årige Arne kände en stark hemlängtan och stod med några ledare och andra omkring sig och sa åt dem att allt bara var så trist att han ville åka hem. Arne sa: – ”Jag känner mig ensam och har ingen att leka med” och den då 8-årige Uno sa: – ”Du har ju mig”.

De nya vännerna sprang iväg för att spela fotboll med de andra barnen. Det här var det första mötet mellan de två centralgestalterna Arne Johansson och Uno Svenningsson i bandet Freda’. Ingen av dem visste att den nyvunna vänskapen lade grunden till en livslång vänskap mellan de två.

Klassikern ”Vindarna” fångar känslan i målaren Nils Blommérs nationalromantiska konstverk ”Ängsälvor” från 1850. Målning: Ängsälvor, Nationalmuseum, Stockholm / Wikipedia

Freda’ debuterade med albumet ”En människa” 1984. Singeln med samma titel är skriven av Uno Svenningsson i hans pojkrum i Gnosjö. Texten handlar om att man först och främst är en människa av kött och blod med allt vad det innebär. Även om albumet och singeln inte sålde tillräckligt mycket för att ta sig in på någon lista hade branschfolk och musikrecensenter fått upp ögonen för det lovande Gnosjöbandet.

Bandets storhetsperiod var från 1983 till 1993 och bandet återförenades 2009. Musikaliskt kännetecknas sångerna av en massa råa gitarrer och eftertänksamma texter. Inför en spelning i Vetlanda 1993 berättade Freda’ för lokaltidningen att musikintresset är medfött och att ingen av medlemmarna kan läsa noter. Arne och Uno har stått för låtskrivandet i Freda’. I regel har de skrivit musiken först, och sedan hittat på en refräng, för att avsluta med att sätta ihop texten till låten. Texterna handlar om existentiella livsfrågor som var och en går och grunnar på emellanåt. Även om sångerna inte har något religiöst budskap kommer låtskrivarnas tro på Gud till uttryck i några av bandets texter.

Vi har aldrig sett oss som ett religiöst band själva, även om vi är uppväxta i frikyrkomiljö och så vidare. Men eftersom Gud är en del av livet tar vi upp det i texterna ibland, precis som allt annat, sa Uno Svenningsson till Vetlanda-Posten.

Några av bandets mest kända låtar är ”Det måste gå” (1988), ”I en annan del av världen” (1988) och ”Allt man kan önska sig” (1990). Bandet belönades på nytt med en Grammis 1990 för ”Årets rockgrupp” med albumet ”Undan för undan” och den här gången motiverade juryn utnämningen med ”För texterna, musiken och det passionerade framförandet, vilket gör grabbarna till numero uno”.

Du dansar runt på ängarna, du svävar i det blå
Du leker som du alltid har gjort
Du dansar runt på ängarna, du svävar i det blå
Du leker som du alltid har gjort

 

Oooh
Vind av liv, en känsla av frihet
Vind av sorg, alla dessa tomma rum
Jag vill förstå när något berör mej
Och andas in den värme som finns, heppbereppbeberebebepp!

Efter tio hektiska år bestämde sig medlemmarna i Freda’ för att ta en paus 1993 – men Uno Svenningssons framgångar med sången ”Under ytan” och soloplattan ”Uno” året därpå gjorde att pausen blev längre än planerat. Det skulle dröja till 2009 då tre av medlemmarna återförenades för att spela in nytt material. Albumet ”Ett mysterium” släpptes i slutet av januari 2010 och därefter begav sig bandet ut på en mindre turné.

Du dansar runt på ängarna, du svävar i det blå
Du leker som du alltid har gjort
Du dansar runt på ängarna, du svävar i det blå
Du leker som du alltid har gjort

Sista halvåret med Freda’ före pausen var turbulent. Barndomsvännerna Uno Svenningsson och Arne Johansson hade umgåtts dygnet runt i tio år. De hade tröttnat på varandra och ju längre tiden gick desto svårare var det att bryta tystnaden, sa Arne Johansson när han berättade om bandets återförening i en intervju. När Uno Svenningsson ville återuppta kontakten med Arne Johansson var han rätt nervös. Till sist fattade han mod och ringde upp Arne som undrade vad fasen Uno ville honom.

Men bandet mellan dem fanns kvar och deras samtal fördjupades allt mer. De två bestämde sig för att träffas i Jönköping med två akustiska gitarrer och spela in en ny låt. När trummisen Mats Johansson anslöt sig var Freda’ tillbaka som vänner och band.

För mig är den nyvunna kontakten och vänskapen med Arne fantastisk på många sätt. Det har runnit mycket vatten under broarna och det finns så mycket att prata om hela tiden. Lika naturligt som det var med fotboll, innebandy och allt annat vi pysslade med hemma i Smålandsskogarna, lika självklart var det ju att sätta sig med två gitarrer på kvällarna och få ihop några låtar, sa Uno Svenningsson när han mindes den återupptagna kontakten med barndomsvännen Arne.

Sedan 2009 har Freda’ släppt två plattor med nyskrivet material och Uno Svenningsson har fortsatt släppa eget material som soloartist.

Av Carl Gram

Källor:

Fredá firar 30 år som grupp och släpper ny singeln ”Före Tystnaden” på fredag

Drabbad av cancer mitt i comebacken

Freda´ på turné efter återförening

Freda på en lördag – då var stämningen på topp i Vetlanda

NostalgiListan: Vindarna

Texten till ”Vindarna”

Olika Wikipedia-sidor:

Popgruppen Freda’

Låten ”En människa”

Albumet ”Välkommen Hero”

Artisten Uno Svenningsson

Albumet ”Uno”

Målaren Nils Blommér

Målningen ”Ängsälvor”

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar