Högsta domstolen nekar Allra-topparna prövningstillstånd

Av | 28 december, 2021

Högsta domstolen meddelade på tisdagen att man har beslutat att neka prövningstillstånd i Allra-målet. Det betyder att Svea hovrätts fängelsedomar står fast och nu kan vinna laga kraft.

newsgram | Nynäshamn den 28 december 2021

| DET SVENSKA PENSIONSSYSTEMET | På tisdagen meddelade Högsta domstolen att Allra-topparna nekas prövningstillstånd. Det betyder att hovrättens domar står fast och att tre av de häktade Allra-topparna ska överföras till fängelse för att börja avtjäna sina straff. Dessutom måste Johan Bergsgård – som varit på fri fot – inställa sig inom kort för att börja avtjäna sitt fängelsestraff.

Jag är inte överraskad över HD:s beslut. Något annat var inte att vänta, säger kammaråklagare Thomas Hertz, som drev målet i domstolarna, till Expressen.

Innan målet kom upp till Svea hovrätt hade målet behandlats av Stockholms tingsrätt som friade Allra-profilerna. Men både hovrätten och Högsta domstolen har gjort en annan bedömning av Allra-målet.

Allra-topparna. Fotomontage: Proletären

Svea hovrätt avkunnade domarna den 22 juli där de fyra åtalade dömdes till fängelse. Hovrättens ledamöter var eniga i sitt beslut och kom fram till att det fanns en brottsplan bakom Allras affärer åren 2012-2013.

Affärerna har inte haft ett legitimt syfte utan utredningen, bl.a. mejlkorrespondens och hemlighållna avtal, visar de inblandades avsikt att på fondernas bekostnad berika såväl Oak som SFS vd och vice vd. Enligt hovrätten har samtliga åtalade varit införstådda med upplägget, brottsplanen, och alla har varit aktiva i genomförandet och väsentliga för att realisera planen.

 

Svea hovrätt | Pressmeddelande | 22 juli 2021

När Alexander Ernstbergers försvarare, advokat Carl-Johan Malmberg, talade med Expressen om HD:s besked att inte bevilja prövningstillstånd antydde han att hans klient överväger att begära resning i målet.

Alexander har inte givit upp. Det har heller inte jag gjort. Det är inte över, sade Carl-Johan Malmberg.

Förutom att avtjäna sina fängelsestraff ska de dömda också betala skadestånd till Pensionsmyndigheten med om cirka 170 miljoner kronor plus ränta från 2012 på totalt cirka 130 miljoner kronor.

Av Carl Gram

FAKTA: DE DÖMDA I ALLRA-MÅLET

Alexander Ernstberger, 35, Allras grundare och vd. Sex års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

 

David Persson Rothman, 41, medgrundaren av Allra och dess föregångare Svensk fondservice. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

 

Olle Marcusson, 44, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg och vd för mäklarföretaget Oak Capital. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

 

Johan Bergsgård, 51, tidigare direktör inom Allra. Fyra års fängelse. Inte häktad.

Källa: Expressen

Källor:

Fängelse för Allra-profilerna – ingen prövning i Högsta domstolen

Allradomen står fast – HD prövar inte målet

CASE CLOSED! ALLRA-MÅLET FÅR INGET PRÖVNINGSTILLSTÅND I HD

Högsta domstolens pressmeddelande 28 december 2021

Svea hovrätts pressmeddelande 22 juli 2021

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar