Ghislaine Maxwell döms för sexhandel – skyldig på fem av sex åtalspunkter

Av | 31 december, 2021

En jury i New York har kommit fram till en dom i rättegången mot Ghislaine Maxwell – hon döms på fem av sex åtalspunkter och riskerar nu upp till 60-70 års fängelse.

newsgram | Nynäshamn den 31 december 2021

| THE FALL OF THE CABAL | Den 12 personer starka juryn började överlägga i sexbrottsmålet mot Ghislaine Maxwell strax före kl. 17.00 den 20 december – de hade då hört ett 30-tal vittnen inklusive de fyra målsägandena.

Maxwell var Jeffrey Epsteins högra hand, sade åklagaren Alison Moe till juryn i sitt slutanförande.

Efter sex dagars överläggningar om anklagelserna om att Ghislaine Maxwell hjälpte den pedofilanklagade finansmannen Jeffrey Epstein att sätta upp ett ”pyramidspel av övergrepp” som omfattade minderåriga flickor kom juryn på onsdagen fram till sitt beslut inför vad som skulle ha blivit en arbetshelg under nyårsuppehållet.

Juryn fann Ghislaine Maxwell skyldig på fem av sex åtalspunkter för gromning och ha lockat minderåriga flickor som blivit utsatta för sexuella övergrepp av Jeffrey Epstein. Straffet kommer kungöras senare – men det är fullt troligt att Maxwell kommer få sitta resten av sitt liv i fängelse. Domen innebär att offren sent omsider får en länge efterlängtad upprättelse.

Vem torkar bort tårarna som rinner på offrens kinder? Foto: JOHANNES EISELE/AFP VIA GETTY IMAGES

Efter att juryn meddelade domen berömde Damian Williams, åklagare för södra distriktet i New York, de fyra kvinnor som vittnade under rättegången. Endast en av dem vågade vittna under sitt eget fulla namn.

En enhällig jury har funnit Ghislaine Maxwell skyldig till ett av de värsta brotten man kan tänka sig, att underlätta och delta i sexuella övergrepp mot barn. Brott som hon begick tillsammans med sin långvariga partner och medkonspiratör Jeffrey Epstein. Vägen till rättvisa har varit alldeles för lång. Men i dag har rättvisa skipats. Jag vill berömma modet hos de flickor – nu vuxna kvinnor – som klev ut ur skuggorna och in i rättssalen, sade åklagaren Damian Williams.

Han tillade.

Deras mod och vilja att möta sin förövare gjorde det här fallet, och dagens resultat, möjligt. Jag vill också tacka åklagarna i södra distriktet i New York, som omfamnade offrens strävan efter rättvisa och som har arbetat outtröttligt, dag ut och dag in, för att se till att Maxwell ställdes till svars för sina brott. Den här byrån kommer alltid stå på offrens sida, kommer alltid att följa fakta varhelst de leder och kommer alltid kämpa för att se till att ingen, oavsett hur mäktig och välkopplad den är, står över lagen.

Under rättegången beskrev åklagarna Ghislaine Maxwell som ”ett sofistikerat rovdjur som visste exakt vad hon gjorde” och hon anklagades för att ha rekryterat och ”lärt upp” flickor att ha sex med Jeffrey Epstein. Enligt åklagarna ska Ghislaine Maxwell ibland själv ha deltagit i övergreppen. De sex åtalspunkterna rör handlingar mellan 1994 och 2004 mot kvinnor som då var minderåriga. Två av dem har vittnat om att de endast var 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp. Ghislaine Maxwell friades på en åtalspunkt för att ha lockat en minderårig att resa över delstatsgränserna för att delta i en olaglig sexuell handling.

Ghislaine Maxwells försvarare förkastade den fällande domen och menade att den bland annat byggde på svaga bevis och vittnesmål från kvinnor som motiverades av pengar att peka ut Ghislaine Maxwell. I media förekommer uppgifter om att Ghislaine Maxwell var en medhjälpare till Jeffrey Epstein. Men han var en uppkomling som kom från ingenstans medan hon växte upp i en familj där pappan Robert Maxwell pekas ut som spion och för att ha arbetat åt Mossad. Tänk om rollerna var ombytta? Att Maxwell var konspiratören medan Epstein var hennes medhjälpare?

Dessutom beskrivs parets sexhandelsring som en pyramid. Rättegången ger dock inte något svar på frågan vem eller vilka som eventuellt satt allra högst upp i pyramiden och därifrån höll i trådarna som satt fast på Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein.

I media förekommer olika uppgifter på hur många års fängelsestraff Ghislaine Maxwell kan få avtjäna, men allt tyder på att hon kan få avtjäna upp till 60-70 år bakom galler. Då har rättegångarna för två fall av mened ännu inte inletts. Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein har kopplingar till prins Andrew i Storbritannien. Han och Epstein var vänner och åklagarna har velat förhöra honom i USA, men han har vägrat att infinna sig för förhör.

Virginia Giuffre deltog inte i rättegången men hennes civilrättsliga stämning bidrog till att Maxwell kunde åtalas. Hon har en pågående process mot prins Andrew i samma domstol. I två inlägg på Twitter välkomnade hon den fällande domen mot Ghislaine Maxwell och skrev att Maxwell agerade inte ensam, andra måste ställas till svars och tillade att hon hyste förtroende för att de kommer göra det.

Av Carl Gram

Källor:

Ghislaine Maxwell Found Guilty Of Helping Epstein Sexually Abuse Teen Girls

Federal Jury Convicts Ghislaine Maxwell of Sex Trafficking and Enticing Minors for Jeffrey Epstein’s Abuse

Societetskvinnan Ghislaine Maxwell dömdes för sexualbrott och människohandel i USA – kan sitta resten av sitt liv i fängelse

Ghislaine Maxwell döms för sexbrott mot barn

Juryn: Maxwell skyldig – hjälpte Epstein utnyttja flickor

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar