Nu varnar EU-kommissionären för migrationsfrågor, Dimitris Avramopoulos, för att asylsystemet i Europa kan drabbas av ”total kollaps” – om man inte löser asylkrisen inom tio dagar.
EU har till och med toppmötet med Turkiet den 7 mars på sig för att få stopp på antalet asylsökande som söker sig till EU enligt den Bryssel-baserade webbtidningen POLITICO. Nu går EU-kommissionären för migrationsfrågor, Dimitris Avramopoulos, ut med en skarp varning om att en ”total kollaps” väntar hela asylsystemet i Europa om inte EUs ledare lyckas lösa krisen inom tio dagar.
Vid EUs planerade toppmöte om tio dagar förväntas ledarna för unionens medlemsstater att backa upp Tysklands och EU-kommissionens strategi för att hejda flödet av asylsökande och migranter från Nordafrika och Mellanöstern till Europa.
De närmaste tio dagarna behöver vi konkreta och tydliga resultat att visa upp för annars finns det risk för att hela asylsystemet kan kollapsa, sade Dimitris Avramopoulos på torsdagen efter ett möte med EUs inrikesministrar i Bryssel.
Efter att Österrike mer eller mindre stängt landets gränser i fredags genom beslutet att ta emot högst 80 asylsökande dagligen och skicka resten vidare till grannlandet Tyskland – så utlöstes en kedjereaktion hos länderna längs omtalade Balkanrutten. Därför är nu tusentals asylsökande och migranter strandsatta i Grekland – utan möjlighet att ta sig vidare till Nordeuropa.
Allt detta har utlöst politiska spänningar mellan Österrike och Grekland som på torsdagseftermiddagen eskalerade när Grekland beslutade sig för att kalla hem sin ambassadör i Wien – och samtidigt formulerat skarp kritik om Österrikes beslut om att stänga landets gränser som en ”politisk åtgärd som har sina rötter i det förra århundradets historia”.
Trots att EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos, som själv är grek, försökte tona ner det bråket mellan Grekland och Österrike så var det ingen hemlighet att känslorna var heta mellan de grekiska och österrikiska deltagarna på mötet för EUs justitie- och inrikesministrar på torsdagen.
En källa uppger för POLITICO att Österrikes inrikesminister hade heta diskussioner med sin grekiska kollega. Någonting som sedermera bekräftades när Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner, Konservativ, mötte den församlade pressen utanför EU-mötet.
Om Grekland inte klarar av att säkra EUs yttre gränsskydd, måste vi ställa oss frågan om Schengens gräns kan ligga där, sa Johanna Mikl-Leitner.
Grekland fick stöd från Tyskland, men fick också utstå hård kritik från östeuropeiska medlemsländer. De anser att Grekland har misslyckats med att hantera asylströmmen. Innan inrikesministrarna gick in på torsdagens EU-möte sade Greklands inrikesminister Ioannis Mouzalas att man ”inte vill bli ett Libanon i Europa”. Ett land med 4,5 miljoner invånare i Mellanöstern som för närvarande tar hand om drygt 1,5 miljoner flyktingar från Syrien.
I onsdagskväll sade Greklands premiärminister Alexis Tsipras, Syriza, i vredesmod inför torsdagens möte med EU-ländernas justitie- och inrikesministrar i Bryssel att han tänker blockera alla beslut om migration, överhuvudtaget – om de andra EU-länderna lämnar Grekland i sticket.
Vi kommer inte att låta vårt land förvandlas till ett stort packhus för själar, medan Europa fortsätter som om ingenting hade hänt, sa Alexis Tsipras i Aten rapporterar Svenska Dagbladet.
Om inte Grekland skärper till sig riskerar landet att kastas ut ur Schengen-samarbetet om tre månader.
Av Carl Gram
Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 26 februari, 2016.