Islamiseringen av Miljöpartiet har kunnat fortgå inför öppen ridå. Nu ställs en rad obekväma frågor på sin spets som behöver besvaras omgående – för att en regeringskris inte ska utlösas.
Trots flera påstötningar från Nya Dagbladet har Miljöpartiet gjort sig onåbara. Det innebär att våra tre frågor förblir obesvarade. I fredags framkom det att en forskare på Försvarshögskolan misstänker att Miljöpartiet kan ha infiltrerats av islamister. I ett sms till Aftonbladet kommenterar Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet, forskarens utspel:
”Det som framförs av Lars Nicander är något vi kommer att ta på stort allvar. Extremism har inte någon plats i vårt parti, något språkrören varit mycket tydliga med”.
Nu växer kritiken mot Miljöpartiet – för att de blundat för religiösa extremister som fått fotfäste djupt inne i partiorganisationen.
NyD: Vilket arbete görs nu för att identifiera islamister i Miljöpartiet?
I rapporteringen kring Miljöpartiet har det framkommit att det ledande skiktet inom partiet haft nära band med islamister som tros stå nära den turkiska regimen och den Muslimska brödraskapsrörelsen. Trots att media lyckas avslöja islamistiska miljöpartister vägrar Miljöpartiet att sparka ut dem ur partiet. Exempelvis utsattes det statliga tv-bolaget SVT för en islamistkupp när Salahaden Raoof, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom i Malmö, gjorde den islamistiska rabia-hälsningen i direktsändning från förra årets Almedalsveckan i Visby. Ännu har Salahaden Raoof inte drabbats av några avgångskrav.
Mycket tyder på att det kvinnliga språkröret Åsa Romson på felaktiga grunder pekats ut som den skyldiga bakom islamiseringen av Miljöpartiet. När de bägge språkrören valde statsråd till S/MP-regeringen så nominerade hon Per Bolund och Isabella Lövin – medan Gustav Fridolin föreslog Alice Bah Kuhnke och Mehmet Kaplan.
NyD: Hur tänker Miljöpartiet agera mot andra partimedlemmar som har stött islamister inom partiet?
Spåren leder till Gustav Fridolin som när han skulle väljas till manligt språkrör använde Mehmet Kaplan som vallokomotiv – när de två reste landet runt till Miljöpartiets lokalavdelningar för att uppbringa stöd.
Några dagar efter Mehmet Kaplans hastiga sorti från posten som bostads- och IT-minister i måndags, tvingades partikollegan Yasri Khan att lämna sina politiska uppdrag efter att det i ett inslag i TV4 Nyheterna framkommit att han inte vill skaka hand med kvinnor. Miljöpartiets valberedning hade föreslagit att Yasri Khan skulle väljas in i partiets högsta beslutande organ, partistyrelsen i mitten av maj i Karlstad – trots kännedom om dennes skeva kvinnosyn.
Även i detta fall var Gustav Fridolin till fullo informerad om de religiösa värderingar som styr Yasri Khans ageranden – men han hade inga synpunkter på att valberedningen föreslog islamisten från Upplands-Väsby till att ta plats i partistyrelsen. Genom årens lopp har Gustav Fridolin haft sin maktbas inom Miljöpartiet hos just de islamistiska nätverk som omger Mehmet Kaplan. Ett numera besvärande faktum med tanke på att Gustav Fridolin hela tiden har varit införstådd och accepterat de religiösa värderingar som bland andra Mehmet Kaplan och Yasri Khan styrs av – och som rent allmänt sett krockar med svenska normer och värderingar.
När Mehmet Kaplan avgick från statsrådsposten i den svenska regeringen i måndags förklarade Mehmet Kaplan att han tänkte fortsätta arbeta politiskt i Miljöpartiet. Trots dennes egen önskan om en fortsatt framtid i politikens värld så måste frågan ställas.
NyD: Kan Mehmet Kaplan vara kvar som partimedlem?
Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner och pressamordnare Caroline Kling har under lördagen gjort sig oanträffbara för kommentarer till Nya Dagbladet.
Av Carl Gram
Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 23 april, 2016.