Twitters radering av Donald Trumps konto skickar en signal till en hel värld att Big Tech blivit tillräckligt mäktiga för att kunna ”förbjuda vemhelst, närhelst” i sociala medier. Det menar Polens biträdande justitieminister Sebastian Kaleta som utarbetat en ny lagstiftning där Big Tech-företag ska få böta miljontals dollar om de begår övertramp mot polska användares yttrandefrihet på nätet.
newsgram | Nynäshamn den 19 februari 2021
| BIG TECH TYRANNY | Polen tillbringade 45 år under kommunism. Detta har lärt polackerna värdet av yttrandefrihet och när landet ser störande trender i riktning mot censur, då tänds det röda ljuset. Det uttalandet gör Polens biträdande justitieminister Sebastian Kaleta i en intervju med Fox News häromdagen. Han är arkitekten bakom en ny lagstiftning som ska försvara polackernas yttrandefrihet i sociala medier.
Polen står nu i startgroparna för att lansera en ny lagstiftning som ska göra det möjligt att bötfälla plattformar på nätet som förbjuder användare att publicera inlägg som inte bryter mot polsk lag. Bötesbeloppet uppgår till motsvarande 13,5 miljoner dollar. Ett yttrandefrihetsråd ska inrättas för att övervaka tvister mellan polska användare och Big Techföretag. Tanken med den nya lagstiftningen är att använda kännbara böter mot de sociala medieföretag som censurerar användare eller plockar bort inlägg av ideologiska skäl.
Vi ser att när Big Tech bestämmer sig för att ta bort innehåll av politiska skäl, är det mestadels innehåll som talar väl om traditionella värderingar eller talar väl om konservatism. Och det raderas enligt deras hatbrottsparagraf utan att de har någon laglig rätt att göra så, säger Polens biträdande justitieminister Sebastian Kaleta till Fox News.
Han säger att techföretagen nådde en punkt där de bestämde vad som var lagligt och vad som inte var – men det är inte deras roll.
Yttrandefrihet är inte något som anonyma moderatorer som arbetar för privata företag ska bestämma över, säger Sebastian Kaleta.
Han fortsätter.
Bilar, telefoner, finans, alla branscher var oreglerade tills de blev för stora – samma borde hända för Big Tech.
Sebastian Kaleta tillägger att avlägsnandet av USA:s 45:e president Donald Trump från sociala medieplattformar bara var ett annat exempel där Big Tech överreagerade och skapade ett farligt prejudikat.
Det är väldigt oroväckande för om Big Tech ser sig själva som en organisation tillräckligt mäktig att förbjuda en sittande president i USA, skickar det en signal till världen att – ”vi kan förbjuda vemhelst, närhelst vi vill”, säger Sebastian Kaleta.
Av Carl Gram