Ledande företrädare för uppstickaren i tysk politik, Alternative für Deutschland, AfD, ser med beundran på Storbritanniens kommande folkomröstning om landets EU-medlemskap. Nu vill de tyska nationalisterna att folkomröstning om EU-medlemskap äger rum i alla EU;s medlemsstater.
En av de högsta företrädarna för AfD, har i brittisk media uttalat sig positivt om folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap i juni – och vill gärna se en liknande folkomröstning äga rum i alla EU:s medlemsstater.
Jag vill att varje medlemsstat i EU ska få avgöra vad som är bäst för dem och det enda sättet är att vi har folkomröstning såsom Storbritannien, sa Beatrix von Storch, vice partiledare för AfD, till brittiska tidningen Sunday Express.
Hon konstaterar:
Schengen har redan kollapsat. Under Schengen är Europas gränser avsedda att skyddas. Men det gör de inte. En folkomröstning är det enda sätt som det tyska folket kan få säga om de vill stanna kvar i EU, om de vill stanna kvar i euron och om de vill reformera gränskontrollerna för att hantera migrationskrisen. De borde få en röst. Man måste tillfråga det tyska folket vad de vill.
Förra söndagens delstatsval i Tyskland blev en stor framgång för det unga nationalistiska partiet – där partiet vann 61 platser i de tre delstatsparlamenten. I delstaten Sachsen-Anhalt lyckades AfD få över 24 procent av rösterna och blev det näst största partiet. I Tyskland har etablissemanget försökt koppla AfD till den islamkritiska rörelsen Pegida – dock utan framgång. Beatrix von Storck berättar för Sunday Express att AfD är ett socialkonservativt parti med inslag av liberalism på det ekonomiska området.
Vi vill hjälpa folk, naturligtvis, men vi kan inte ha alla i Tyskland. När det handlar om ekonomisk migration inom EU tycker vi att det är bra med fri rörlighet för arbetskraft så länge som folk arbetar. Vi tycker inte att folk ska kunna komma till Tyskland för att nyttja våra generösa bidragssystem, sa Beatrix von Storch.
I dagarna har EU förhandlat fram en migrationsöverenskommelse med Turkiet. Ett avtal, vars folkliga förankring i Tyskland kan ifrågasättas.
EU ser Turkiet som svaret på våra migrationsproblem. Problemet är att president Erdogan vet hur han ska spela spelet, och han kommer att försöka påskynda anslutningsprocessen, sa Beatrix von Storch.
Av Carl Gram
Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 21 mars, 2016.