Arbetslösheten ökar dramatiskt i Sverige

Av | 6 april, 2020

Antalet personer som varslats om uppsägning har hejdats – däremot ökar antalet arbetslösa till rekordnivåer, visar färsk statistik. Arbetsförmedlingen jämför dagens situation på arbetsmarknaden med finanskrisen 2008.

newsgram | Nynäshamn den 6 april 2020

| ARBETSMARKNAD | Antalet inrapporterade varsel till Arbetsförmedlingen har bromsats upp. Det visar färsk statistik från myndigheten. Den senaste veckan – mellan den 30 mars och 5 april – har Arbetsförmedlingen registrerat 12 733 personer som varslades om uppsägning. Det är 5 700 färre än föregående vecka – då registrerade Arbetsförmedlingen 18 433 personer som varslats om uppsägning från sina arbeten.

Varseltakten är fortsatt hög och nu ser vi att antalet nyinskrivna arbetslösa också börjar stiga markant, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

De som arbetar inom bland annat bemanning och handel, hotell- och restaurang samt transport har drabbats värst av varselvågen i coronakrisens spår. Särskilt utsatta är tim- och visstidsanställda. Totalt är nu 49 533 personer varslade om uppsägning, visar Arbetsförmedlingens statistik.

Kulturarbetare går en dyster framtid till mötes. Foto: Malin Lundberg

 

De som varslats om uppsägning har ännu inte blivit av med jobben. Ändå ökar antalet nyinskrivna arbetslösa jämfört med tidigare år.

 

Under perioden 30 mars till 5 april skrev 25 350 personer in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Det är 16 716 fler än samma vecka förra året. Arbetsförmedlingen jämför dagens dystra siffror med den globala finanskrisen i slutet av 00-talet.

Antalet nyinskrivna förra veckan är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget, säger Annika Sundén.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar