I veckan registrerades den största DDoS-attacken någonsin. Samtidigt som det fria ordet hotas av internetpirater bedriver Bonniers omfattande lobbyverksamhet för att tysta alternativa och konservativa röster på webben.
[newsgram – Nynäshamn 9 mars 2018]
Natten mot torsdagen utsattes newsgram för massiv DDoS-attack – vilket ledde till att hemsidan släcktes ner vid två tillfällen. Över 4 600 misslyckade inloggningsförsök registrerades mot hemsidan som överbelastades och släcktes ner. Händelsen fick mig att undersöka om andra sajter drabbats av samma sak.
”The Terabit Attack Era” – hot mot det öppna samhället
DDoS-attacker är ett globalt fenomen mot det fria ordet och yttrandefrihet på internet. Distributed-Denial-of-Services, DDoS, innebär att ett stort antal datorer över hela världen kopplas ihop i ett schema. Därefter riktar man in alla datorer mot en specifik webbplats som därmed överbelastas och släcks ner. På torsdagen avslöjades det att utvecklarplattformen GitHub utsatts för den största DDoS-attacken någonsin. Förutom newsgram har andra sajter utsatts för omfattande DDoS-attacker över hela världen den gångna veckan. IT-experter menar att hackerattackerna är de största och värsta någonsin.
Last week, after Akamai confirmed a 1.3 Tbps DDoS attack against Github. I published a blog that looked at the last five years of reflection/amplification attack innovation. I hope that it provides a helpful backgrounder on how we got here, to the terabit attack era, because clearly, that’s what we’ve entered, förklarar webbutvecklaren Carlos Morales.
När lagstiftarna inte kan inskränka yttrandefriheten kan DDoS-attacker vara ett effektivt vapen för att inskränka det fria ordet och yttrandefriheten på webben. Ingen vet riktigt vilka som kan tänkas ligga bakom veckans globala DDoS-attacker. Under torsdagen rapporterades det om att Bonniers amerikanska samarbetspartner CNN drabbats av en DDoS-attack – samtidigt som den vänsterliberala mediegiganten CNN försöker bannlysa konkurrenten Infowars på YouTube.
The terabit attack era is upon us, When to report a breach, and Kali Linux in the Windows App Store #zerodaily https://t.co/yOKbwCIjIk pic.twitter.com/2ILXmXrMDJ
— HackerOne (@Hacker0x01) 6 mars 2018
I Nordamerika – liksom i hemma i Sverige – finns det farhågor om att alternativa och konservativa bloggar kan komma att censureras och bannlysas på internet. Därför pågår för närvarande en intensiv debatt i USA om att införa IBOR – Internet Bill of Rights. Detta för att ge privatpersoner lagstadgad yttrandefrihet också på internet.
FREEDOM OF SPEECH ON THE INTERNET! Internet Bill Of Rights #billofrights #internetbillofrights #IBOR #censorship #potus pic.twitter.com/lYj0O3waW0
— ⭕ Miracle Mike ⭕ (@OMiracleMikeO) 7 mars 2018
De senaste dagarna har Bonniertidningarna lyckats förmå riksdagens satellitpartier Liberalerna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet att rikta skarp kritik mot sökmotorföretaget Google för att sökträffar därifrån leder till sajter som kritiserar Dagens Nyheter och Expressens ägarfamilj Bonniers. HiTech-företaget Google har försvarat sig med sökträffarna är en spegelbild av allt material som finns utspritt i cyberspace. Familjen Bonniers tidningar tycks ha målet inställt på att driva igenom förändringar av den svenska yttrandefrihetslagen – en grundlag. Någonting som kräver två riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan för att kunna träda i kraft.
Nonsens tyckte statsministern
Under torsdagen avfärdade statsminister Stefan Löfvén, S, de påstridiga Bonniertidningarnas krav om att få bort nationellas material från plattformen Google.
Det är inte en fråga om lagförslag eller så där, det är inte aktuellt i dag, sa statsminister Stefan Löfvén till Bonniertabloiden Expressen.
Om mediegiganten Bonnier, trots statsministerns svala intresse, lyckas driva fram en tillräckligt kraftig opinion för att åstadkomma en förändrad lagstiftning, skulle det innebära att alternativa och konservativa röster kan börja censureras och bannlysas på internet. I det här fallet kan alltså digitala medieaktörer som för fram en alternativ verklighetsbild än den gängse som torgförs av svensk corporate media – MSM – drabbas hårt.
Den stora förlusten handlar dock om att Bonniers de senaste dagarna lyckats snedvrida samhällsdebatten åt fel håll. För ännu har ingen lyft frågan hur Sverige kan skydda sig mot internetpirater som bedriver världsomfattande DDoS-hackerattacker som ingen – inte ens Bonniertidningarna – kan skydda sig mot.
Av Carl Gram