Stefan Löfvén på besök i Vita huset: ”Sverige har inga no go-zoner”

Av | 7 mars, 2018

På statsminister Stefan Löfvéns besök hos president Donald Trump i Vita huset diskuterades frågor som USAs planer på ståltullar och Nordkorea. Men det var den politiskt infekterade invandringsfrågan i Sverige som kom att väcka allra störst uppmärksamhet. 

[newsgramNynäshamn 7 mars 2018]

Under tisdagen träffade statsminister Stefan Löfvén, S, USAs president Donald Trump i Vita huset i Washington D. C.. Med sig till mötet hade statsministern en lista på punkter som handlade om bland annat Donald Trumps aviserade importtullar på aluminium och stål. Tullar som kommer slå hårdast mot Kina. Den kinesiska importen av stål utgör 49 procent av den totala importen av stål från utlandet – medan import av stål från EU-länderna endast uppgår till tio procent.

En av anledningarna till att jag valdes var att skydda våra arbetare, våra företag. Vi kommer att ha importtull på stål. Vi kan inte låta vår stålindustri gå förlorad. Det är bara rester kvar jämfört med vad den har varit, sa Donald Trump enligt finansbloggen ZeroHedge.

Det var dock invandringsfrågan som kom att dominera Vita husets pressträff med journalister. President Donald Trump var som vanligt frispråkig. Han skrädde inte på orden när situationen i Sverige kom på tal.

Ni har problem med invandring, det har orsakat problem i Sverige. Jag var en av de första som sa det. Jag fick ta en del kritik, men det var okej, för det visade sig att jag hade rätt, sa Donald Trump rapporterar SVT.

Intresset var stort bland journalisterna för att höra vad Stefan Löfvén och Donald Trump hade att säga om de bilaterala relationerna mellan Sverige och USA. Foto: Henrik Montgomery/TT

När frågestunden kom till statsminister Stefan Löfvén fortsatte diskussionen om Sveriges invandringspolitik. Statsminister Stefan Löfvén medgav att Sverige brottas med inhemska problem som beror på vår invandringspolitik. Han erkände också att de 163 000 utomeuropeiska migranter som valde att söka asyl i Sverige år 2015 fortfarande belastar systemen i Sverige.

Vi ärvde en asyllagstiftning som inte var hållbar men vi ändrade den och sätter nu press på andra länder inom EU att ta ansvar, sa Stefan Löfvén rapporterar den Bonnierägda tabloiden Expressen.

Han tillade.

Vi har inga no go-zoner och vi hanterar det här varje dag. Vi ger mer resurser till polisen och Säkerhetspolisen och inför tuffare lagar mot brottslighet och terrorism.

Stämningen mellan ledarna rapporteras ha varit god. President Donald Trump avrundade pressträffen med att ge beröm till statsminister Stefan Löfvén.

Sverige är ett litet land, men skarpt.

Av Carl Gram

Editor’s Note: Här är länken till Vita husets sändning från pressträffen.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar