Erdogan har tvingat ned EU på knä

Av | 20 november, 2017

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hotade med att översvämma Europa med migranter – om han inte fick mer pengar, enligt läckta anteckningar från möte med EU-höjdare.

Veckans toppmöte mellan EU och Turkiet i Bryssel slutade i stort nederlag för EU som nu har hamnat i en svår sits.

Hur tänker ni tackla migrationskrisen om ni inte får en överenskommelse? Tänker ni döda dem?

Det sade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan till EU-höjdarna Jean-Claude Juncker, Luxemburg, enligt mötesanteckningar som nu har läckt från ett förhandlingsmöte mellan EU och Turkiet i november förra året. Turkiets president hotade också med att översvämma Europa med migranter – ifall inte EU gav tillräckligt med pengar till Turkiet. ”Erdoğan frågade om förslaget innebar 3 miljarder eller 6 miljarder. Juncker bekräftade att det rörde sig om 3 miljarder”, sa Erdoğan att Turkiet inte behövde pengarna i alla fall. ”Vi kan öppna portarna till Grekland och Bulgarien när som helst och sätta migranter på bussar. Om du säger 3 miljarder på två år så behöver vi inte diskutera mera”.

Nu verkar det trots allt som att EU tvingas svälja förtreten och acceptera de villkor som Turkiet har bestämt ska gälla för att landet ska ingå en migrationsöverenskommelse med EU-länderna.

Migrationsströmmen har gett Erdoğan väldigt stor makt över EU, som han har utnyttjat, sa Demetrios G. Papademetriou som leder tankesmedjan Migration for Policy till den norska tidningen Aftenposten.

Enligt de läckta mötesanteckningarna avbryter Erdoğan ständigt de två EU-höjdarna och talar till dem i en nedlåtande ton. De försöker att påminna presidenten om att de har försenat en kritisk rapport om Turkiet till efter valet – men Erdoğan förnekar att det hjälpte honom att vinna det turkiska valet.

Den rapporten var en förolämpning. Vem skrev den? Varför frågade ingen mig, sa Recep Tayyip Erdoğan till EUs presidenter.

Demetrios G. Papademetriou säger att Erdoğan lika avskyvärd som smart och menar att han och premiärministern förhandlar enligt typisk basarmentalitet. Nu har det blivit känt att Turkiet har hotat att översvämma Europa med migranter vid ett flertal tillfällen. I juli förra året kom Turkiets EU-minister Volkan Bozkir med en varning under ett besök till Bryssel. ”En ny våg av migranter var på väg”, sa Bozkir och tillade att Erdoğan-regeringen är ”besviken” över bristande ekonomiskt stöd från EU.

Detta kommer leda till att EU får stå ansikte till ansikte med migranterna,varnade Volkan Bozkir.

Hans ord blev snart verklighet. Migrationsströmmen ökade dramatiskt de kommande månaderna. Samtidigt började maktbalansen mellan EU och Turkiet tippa över till Erdoğans favör.

Erdoğan har använt migranterna som ett politiskt redskap för att uppnå sina mål, sa Ceyda Karan som är krönikör och kommenterar politik för bland annat den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Hon säger att medan väst har varit upptagna av den humanitära sidan av migrationskrisen så har Erdoğan använt den i ett brutalt politiskt spel.

Jag tror att EU har förstått vad Erdoğan har hållit på med, men har inte klarat av att göra någonting, antingen för att man inte vill eller för att de inte har makt, sa Ceyda Karan.

En annan turkisk journalist beskriver maktspelet mellan EU och Turkiet med andra ord.

Erdoğan känner att han har ett sådant stort övertag att han medvetet kan provocera européerna, sa Bülent Kenes, tidigare redaktör för tidningen Daily Zaman.

En av många turkiska journalister som förföljs av landets regim. Han skräder inte med orden.

Erdoğan har pressat ned EU på knä, menar Bülent Zaman.

I förhandlingarna mellan EU-ländernas ledare och Turkiet i måndags i Bryssel, så krävde Erdoğan att man skulle få dubbelt så mycket pengar mot höstens överenskommelse, visumfria resor för turkar att resa till EU och utbyte av illegala invandrare och syriska flyktingar mellan EU-länderna och Turkiet. Om Erdoğan kan ro i land förslaget till en migrationsöverenskommelse mellan EU och Turkiet – så kan det användas som en fjäder i hatten för presidenten i turkisk inrikespolitik. Men Demetrios G. Papademetriou hävdar att Erdoğan har mycket större maktambitioner än visumfria resor för turkarna till Europa.

Turkiet vill bli den självklara maktfaktorn mellan Mellanöstern, Nordafrika och Europa – det land som man alltid måste gå till för att få något gjort i de här områdena. Det är Erdoğans mål och turkarna är redan på god väg att nå dit, avslutar Demetrios G. Papademetriou.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 13 mars, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar