Fräck juvelstöld i Dresden – ovärderliga diamantsmycken försvunna

Av | 25 november, 2019

Två tjuvar tog sig tidigt på måndagsmorgonen in i Gröna valvet i Residensslottet i den tyska staden Dresden. Tjuvarna plockade åt sig historiska diamantsmycken värda uppemot 10 miljarder kronor och försvann i en personbil från området.

newsgram | Nynäshamn den 25 november 2019

| KULTURSKATT | Tidernas juvelkupp genomfördes tidigt på måndag morgon mot ett museum i Dresden i östra Tyskland. Juveler och smycken till ett värde motsvarande 10 miljarder kronor kan ha försvunnit, rapporterar SVT. Juvelkuppen tros vara den största sedan det andra världskrigets slut. Tjuvarna satte eld på ett elskåp i närheten av Residensslottet i Dresden, som inhyser Gröna valvet. Branden tvingade ett elbolag att släcka ned strömmen i delar av gamla stan. Då fungerade inte larmet inne i museet.

Historiska smycken värda uppemot 10 miljarder kronor stals på konstmuseum i Dresden. Foto: Matthias Rietschel/ REUTERS

 

Därför kunde två ”anmärkningsvärt småväxta” tjuvar ta sig in i Gröna valvet genom ett gallerförsett sidofönster och vidare till montrarna – där plockade tjuvarna åt sig tre historiska smycken och lämnade därefter museiområdet i en personbil. De stulna föremålen ska vara värda uppemot 10 miljarder kronor.

Vi kan inte uppskatta värdet eftersom det är omöjligt att sälja, säger Marion Ackermann, konsthistoriker och chef för Dresdens konstmuseum.

Hon vädjar till tjuvarna att inte ha sönder de stulna föremålen.

Det materiella värdet återspeglar inte den historiska betydelsen.

Enligt Marion Ackermann stals tre ovärderliga diamantsmycken från 1700-talet. Polisen i Sachsen har gått ut med bilder på de stulna föremålen.

 

Gröna valvet i Dresden är ett av världens äldsta museer – här finns Europas största samling skatter, skriver SR. Det grundades 1723 av August den starke, kurfurste av Sachsen. Han ville ge allmänheten möjlighet att beskåda konstskatterna.

Inte bara museet har rånats, men också sachsarna. Du kan inte förstå historien om vårt land, vår stat, utan Gröna valvet och de sachsiska statliga konstsamlingarna, säger den regionala premiärministern Michael Kretschmer.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar