Hur firar svenskar bosatta utomlands Valborg?

Av | 30 april, 2019

Valborg, eller vårfesten, är en germansk tradition för att hälsa våren välkommen med sång och fest. Det är också en högtid som svenskar bosatta i andra länder gärna firar tillsammans.

newsgram | Nynäshamn 30 april 2019

Valborgsmässoafton, eller Valborg, är en årlig högtid som firas i Sverige den sista april. Letar man upp  Wikipedia kan man läsa att dagen firas sedan 1400-talet till minne av det tyska helgonet Walpurgis. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj och därmed bands hennes namn med de förkristna germanska vårfesterna. Fackeltåget och valborgsbrasan lever kvar sedan urminnes tider.

Numera handlar Valborgsmässofirandet om att värna gamla svenska seder och traditioner som levt vidare från en generation till en annan genom århundranden.

 

För några handlar Valborg mest om att gå ut och ha det kul med vänner, medan andra har träffats för att öva körsånger under årets mörka månader. En svensk vårsång som säkert kommer höras på många håll är ”Under rönn och syrén.” Musiken är skriven av Herman Palm (1863-1942) och texten av Zacharias Topelius (1818-1898). Texten publicerades 1855.

 

Valborgsmässobålet på Skansen i Stockholm. FOTO: LARS-ERIK ÖRTHLUND

 

Allra vanligast är att svenskar samlas för att bränna bål och hälsa våren välkommen med sång och fest. I universitetsstäder har man mösspåtagning under högtidliga former.

Hur firar svenskar Valborg i våra nordiska grannländer?

Valborg i Köpenhamn

Svenska kyrkan i Köpenhamn bjuder in svenskar för att fira Valborg. De samlas kl. 18.30 för att gå från kyrkan till Kastellet och lyssna till tal och sjunga in våren. Efteråt bjuder Svenska kyrkan in deltagarna till vårfest med musik och underhållning i församlingshemmet.

Vin och smörgåstårta för de stora samt korv och bröd för de små.

Valborg i Oslo

Svenska kyrkan i Oslo anordnar någonting som man kallar för Familjevalborg. Till skillnad från Köpenhamn behövs ingen förhandsanmälan. Istället blir det drop-in som börjar från klockan 17.30 och grillen tänds klockan 18.00.

Det blir barnsång med de kändaste barnsångerna, lekar som passar alla åldrar och utomhusgrillande.

Valborg i Svenskfinland

I de gamla svensktrakterna i Svenskfinland är Wappen (Valborg eller Walpurgis, reds. anm) årets höjdpunkt för studenter vid Åbo Akademi i Åbo och Vasa. Wappen inleds på morgonen med att heja på ÅA:s roddare i Wapprodden i Åbo och Vasa. Vid sextiden startar ett långt fantåg i Åbo som promenerar upp till Vårdberget. Här håller ÅAS styrelseordförande sitt tal till studenterna och Brahe Djäknar sjunger in våren.

 

I Vasa samlas studenterna vid Zacharias Topelius-statyn för körsång av studentkören Pedavoces och en mösspåläggningsceremoni som sker gemensamt med de andra studentkårerna i staden.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar