Italienska populister på krigsstigen – kritiserar Banca d’Italias hantering av krisande banker

Av | 11 februari, 2019

De italienska vice-premiärministrarna Luigi Di Maio och Matteo Salvini riktade i helgen skarp kritik mot Banca d’Italia och Consob för att inte ha ingripit mot krisande banker i den italienska banksektorn. Tidigare tjänstemän på några mindre banker var inblandade i svindlande lånekaruseller som slutade med att tusentals kunder förlorade sina pengar. 

newsgram | Nynäshamn 11 februari 2019

Sedan tidigare är det känt att USAs president Donald Trump vill bli av med FED och ersätta dagens globala valutasystem med en valutakorg där de nationella valutorna kommer att vägas in i valutakorgen beroende på ländernas guldinnehav. Nu ser det ut som att den italienska koalitionsregeringen vill gå samma väg som USA och avskaffa den italienska centralbanken Banca d’Italia.

För i helgen kom ledarna för de populistiska partierna i Italien med ett utspel mot Banca d’Italia för dess hantering av krisande banker inom den italienska banksektorn. Kritiken kan tolkas som att man vill avskaffa den italienska centralbanken.

Det blev världsrubriker när Luigi Di Maio, tv, och Matteo Salvini, th, riktade skarp kritik mot Banca d’Italia i helgen. Foto: ANSA/ANGELO CARCONI

 

Under ett kampanjmöte i norra Italien i lördags meddelade Luigi Di Maio och Matteo Salvini att man tänker gå hårdare fram mot höjdarna på den italienska centralbanken och den italienska motsvarigheten till Finansinspektionen, rapporterar den amerikanska finansbloggen ZeroHedge. Allra frispråkigast var Salvini. Han ska ha sagt att ”Banca d’Italia och Consob borde hellre reduceras till noll, än att man byter ut en eller två personer, och bedragare som har åsamkat italienska sparare stora förluster borde hamna i fängelse under lång tid.” Detta har väckt uppmärksamhet i sociala medier.

 

Italiens centralbank Banca d’Italia och Consob (den italienska motsvarigheten till Finansinspektionen, reds. anm) hamnade alltså i skärselden när de två vice-premiärministrarna höll ett kampanjmöte i lördags i staden Vicenza i norra Italien. Luigi Di Maio, partiledare för Femstjärnerörelsen, och Matteo Salvini, partiledare för Lega, lovade åhörarna att man skulle byta ut de högsta tjänstemännen i den italienska centralbanken eftersom dessa inte lyckats förhindra en strid ström av bankskandaler där tusentals förlorat sina besparingar. De lovade att alla som förlorat pengar skulle kompenseras. Det dröjde inte länge förrän Italiens finansminister Giovanni Tria tvingades ta parti för Banca d’Italia och dagen därpå säga att centralbankens oberoende ”måste försvaras.” Det hindrade inte partiledarna från att upprepa kritiken från kampanjmötet mot det italienska banksystemet.

Inför en skara journalister i Milano sa Di Maio att han ville bryta med det förflutna och att han inte var intresserad av att förlänga mandatperioderna för de högsta cheferna på den italienska centralbanken. Han fick uppbackning från koalitionskollegan.

De som har betalt för att övervaka och inte övervakar måste förändras. Det finns gigantiska löner och toppchefer som skulle kontrollera italienarnas besparingar, sa Matteo Salvini.

 

I skottgluggen står Luigi Signorini, ledamot i den italienska centralbankens direktion, vars sexåriga mandatperiod löper ut denna månad. I maj kommer frågan om att förlänga mandatperioden för två andra ledamöter av direktionen inklusive vice centralbankschefen Salvatore Rossi att behandlas.

När bankerna Popolare di Vicenza och Veneto Banca misslyckades med att resa nytt kapital, och därför lades ned, förlorade små aktieägare sina investeringar. Tillgångarna såldes senare till Intesa Sanpaolo för 1 euro. Nu riskerar tidigare banktjänstemän att ställas till svars i rättegångar. De anklagas för att ha sålt grovt överskattade aktier till små aktieägare och lånat ut pengar till bankkunder med villkoret att banklånen delvis skulle användas för att köpa aktier.

Den italienska koalitionsregeringen har avsatt 1,5 miljarder euros för att kompensera små aktieägare som förlorat sina pengar och man har lovat att inrätta en parlamentarisk kommitté för att fastställa vem som var ansvarig för lånekarusellen. Tidigare har EU-kommissionen i Bryssel varnat Italien för att kompensationsfonden kan bryta mot EU:s regelverk, uppger nyhetsbyrån Reuters. Men det tar italienarna med en klackspark.

Vi bryr oss inte alls, sa Luigi Di Maio på kampanjmötet i Vicenza i lördags.

Lika obekymrad var Legas partiledare.

Om Europa håller med oss, då är allt okej. Om Europa inte håller med oss, då är det fortfarande helt okey för oss, sa Matteo Salvini.

Enligt nyhetsbyrån Reuters vill taleskvinnan för Banca d’Italia inte kommentera Di Maio och Salvinis utspel i helgen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar