Salvini: ”Den italienska centralbankens guldreserver tillhör italienarna”

Av | 12 februari, 2019

Den italienska centralbanken Banca d’Italia är inte helstatligt ägd. Utan den ägs av en blandning av italienska banker och finansiella institutioner och den italienska staten. Nu vill koalitionsregeringen i Italien att parlamentet klubbar igenom en lagstiftning som fastställer att Banca d’Italias stora guldreserv i fortsättningen kommer ägas av den italienska staten.

newsgram | Nynäshamn 12 februari 2019

Den italienska koalitionsregeringen vill nu att parlamentet klubbar igenom en lagstiftning som fastställer att den italienska centralbanken Banca d’Italias guldreserver i fortsättningen kommer vara statens egendom, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Oppositionen och vissa italienska medier var snabbt ute och kritiserade propositionen för att centralbankens guld skulle kunna användas av en regering för att infria vallöften.

Italiens vice-premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini ställer sig bakom ett lagförslag som fastställer att Banca d’Italias guldreserv tillhör den italienska staten. Foto: Andreas Solaro/AFP/Getty Images

 

Legas ekonomiska talesperson Claudio Borghi presenterade på måndagen den kontroversiella propositionen som handlar om ägandet av landets guldreserver. Han avvisar kritiken och menar att parlamentet kommer ha makt över hur guldet ska användas.

Min proposition syftar till att göra det klart för alla att guldet tillhör staten, inte regeringen. Om det skulle råda några tvivel över våra avsikter, kan vi också rösta igenom en lag som säger att inget av guldreserverna kan säljas såvida det inte finns två tredjedelars majoritet eller mer i bägge kamrarna i parlamentet, sa Claudio Borghi i en telefonintervju på måndagen.

Enligt Banca d’Italia är Italiens guldreserv den fjärde största reserven i världen. Den ska vara värderad till 103 miljarder dollar. Till skillnad från andra länder som har guldreserver tillhör Banca d’Italias stora guldreserver inte enbart den italienska staten, uppger BullionStar. Ägandet i sig skulle inte vara någon kontroversiell fråga om Banca d’Italia till fullo ägdes av den italienska staten. Men Banca d’Italia är inte helägt av staten. Utan det handlar om blandat ägande som består av italienska banker och finansiella institutioner såväl som den italienska staten.

 

Italiens vice-premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini, Lega, kommenterade på måndagen uppgifter som har cirkulerat om att koalitionsregeringen överväger att använda den italienska centralbanken Banca d’Italias guld för att slippa använda en ökning av mervärdesskatten för att finansiera statsbudgeten för 2019.

Banca d’Italias guldreserver tillhör det italienska folket. Ingen annan, sa Matteo Salvini enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar