Trots att justitierådet Margit Knutsson erkänt att hon mejlat ett utkast till en dom till en nära vän väljer JK att inte väcka åtal. Nu väcks frågetecken om Justitiekanslern använder åtalsunderlåtelse för att sopa igen spåren av korruption och inkompetens i samhällets absoluta toppskikt.
newsgram | Nynäshamn 4 februari 2019
Justitierådet Margit Knutsson i Högsta Förvaltningsdomstolen har erkänt att hon skickat över ett utkast till en dom om skattetillägg till en ”god vän.” – trots Knutssons erkännande slipper hon åtal för brott mot tystnadsplikten.
Mats Melin, dåvarande chef för Högsta Förvaltningsdomstolen, anmälde i april förra året att Margit Knutsson kunde ha gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten i slutet av 2017, uppger Dagens juridik. JK inledde en förundersökning mot Knutsson. Hon erkände brott, men Justitiekanslern beslutade om åtalsunderlåtelse, vilket i korthet innebär att en åklagare beslutar att inte väcka åtal mot en person trots att han eller hon har begått ett brott.
Margit Knutsson hade varit ordförande i ett mål om skattetillägg. Efter förhandlingen mejlade hon ett utkast till dom i målet till en skattejurist – som inte var ledamot i domstolen utan god vän till justitierådet. Utkastet innehöll domen i sin helhet, samt Margit Knutssons egna skiljaktiga mening. När den färdiga domen meddelades två veckor senare var den identisk med utkastet.
Moderaten Hanif Bali reagerar starkt över JKs beslut att inte väcka åtal mot justitierådet. Han skriver på Twitter.
Detta är andra gången på kort tid kriminell korruption eller inkompetens i de högsta nivåerna i staten städas bort med åtalsunderlåtelse.
Men glöm inte, svensk juristkår har inte alls problem med sin ”kåranda” och för bövelen, nämn inte sylt i deras närvaro.
— Hanif Bali (@hanifbali) 4 februari 2019
I förhöret sa Knutsson att hon inte tyckte det var ”så farligt” det som hon hade gjort sig skyldig till. Under utredningen förklarade Margit Knutsson också att hon då, när hon hade mejlkontakt med vännen, varit beredd att ändra sin skiljaktiga mening och ”försöka få till en ändring av domen” om vännen hade återkommit med något av avgörande betydelse för målet.
Fisken ruttnar från huvudet
I förundersökningen ingår en rad mejl som hon skickat till sin vän. I ett av mejlen, där hon bifogar utkastet till domen och sin egen skiljaktiga mening, skriver hon.
Jag har emellertid kommit på att jag ska skriva om den skiljaktiga meningen på ett mycket radikalt sätt. Nu framstår den mest som att vi bjäbbar emot majoriteten och ger intryck av internt käbbel,” skriver Margit Knutsson till den person som hon beskriver som sin bästa vän.
I ett annat mejl ber hon om råd i de juridiska frågorna och skriver till sin vän att hon inte behöver ”spilla för mycket tid och kraft på detta(i vart fall inte den skiljaktiga meningen; majoritetens skrivningar får du gärna granska).” Det kvinnliga justitierådet avslutar mejlet med hälsningen: ”Ses halv fem! Bubblet ligger på kylning…”
Domstolsverkets IT-avdelning har återskapat mejlet, tillsammans med andra, under utredningen eftersom Margit Knutsson raderat mejlen. I ett mejl förklarar hon till sin vän att ”jag ska radera alla mejl till/från dig.” Samtidigt konstaterar Margit Knutsson.
”Om de kommer ut kan det ju bli rena Knutsson-gate”. ”Det kanske blir ett upprop om Crooked Knutsson (Ohederliga Knutsson, reds. anm) .”
USAs president Donald Trump brukar pika demokraten Hillary Clinton för ”Crooked Hillary” eftersom ”pay-to-play” har varit en del av Clinton Foundations affärsmodell.
Dåvarande JK Anna Skarhed, som var formell förundersökningsledare, säger till Dagens juridik att hon tycker efterträdaren Mari Heidenborg har fattat ett klokt beslut beträffande åtalsunderlåtelse.
Juristen och samhällsdebattören Krister Thelin föreslår nu att JKs tillsyn över domstolarna avskaffas.
Ett synnerligen gott argument för 1. avskaffa JKs tillsyn över domstolarna, 2. inrätta ett domarråd som också skall ha behörighet, att bedöma disciplinfrågor & besluta om sanktion, inklusive avsked, med rätt till domstolsöverprövning.https://t.co/CGPdh5k09j
— Krister Thelin (@KristerThelin) 4 februari 2019
Anna Skarhed och Mari Heidenborg är medlemmar i det kvinnliga nätverket Hilda.
Av Carl Gram