Katolska kyrkan i Göteborg vandaliserad

Av | 15 november, 2020

Katolska kyrkan i Göteborg vandaliserades i fredags. Fortfarande har ingen gripits, men kyrkoherden tror att dådet beror på raseri mot kyrkan.

newsgram | Nynäshamn den 15 november 2020

| KRISTOFOBI | Ännu har ingen gripits för vandaliseringen i Katolska kyrkan vid Heden i Göteborg under fredagseftermiddagen. Kyrkoherden Tobias Unnerstål tror att gärningspersonen är väl bevandrad i kristen symbolik och att dådet har ett religiöst motiv som grundar sig i raseri mot kyrkan.

Jag funderar på om gärningspersonen vet en del om kristen symbolik. För det som gjorts är väldigt specifikt, säger han till SVT.

Ingen människa skadades vid attentatet mot Katolska kyrkan, men religiösa föremål slogs sönder av gärningspersonerna. I Sverige utfördes omkring 200 hatbrott med kristofobiska motiv i 2012 enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Vandalism mot kristna symboler kan betecknas som antikristna uttryck.

Kyrkan har dokumenterat skadegörelsen. Foto: Privat

Talarstolen som prästen använder var utslängd ur koret och altaret var rensat. En krans med minnestavla för de församlingsmedlemmar som dött förra året var omkullvält, psalmböcker låg utspridda över hela golvet i kyrkan och böneljusen i ljuskapellet hade släckts med brandsläckare.

De hade gått att blåsa ut. Att använda brandspruta känns så starkt överdrivet, säger Tobias Unnerstål.

Motivet till dådet är fortfarande okänt. Men kyrkoherden funderar på om vandaliseringen i kyrkan kan bero på abortmotstånd i Europa eller pedofilskandaler i USA. Någon gång vid lunchtid i fredags tog sig en eller flera gärningspersoner in i kyrkan. Ingen vet hur länge, men mycket tyder på att allt var över inom loppet av några minuter. Polisen genomförde en undersökning av brottsplatsen. Efteråt upprättades en anmälan om skadegörelse.

Vi har en patrull som är beordrad dit, sa Fredrik Svedemyr, presstalesperson hos polisen, till Göteborgs-Posten.

När polisen var klar med sin undersökning kom församlingsbor till kyrkan för att städa och försöka återställa kyrkans inredning i hjälpligt skick. Många har gråtit och bett i långa stunder för att komma över det inträffade, enligt Katolska kyrkans tidning Signum. Konfirmander hörde av sig och undrade om de kunde hjälpa till på något sätt. Även om vandaliseringen väckte upprörda känslor hos många församlingsmedlemmar planerade man att fira en mässa i kyrkan på fredagskvällen. I nuläget fortsätter gudstjänster och annan verksamhet som vanligt.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar