Nu investerar kinesiska venture capitalföretag miljarder dollar i amerikanska life science och biotechföretag. Detta för att kunna importera medicinska innovationer till Kina som kan lösa brister inom landets hälso- och sjukvård.
newsgram | Nynäshamn 22 oktober 2018
Kinesiska venture capitalföretag investerar miljarder dollar i nystartade amerikanska biotechföretag för att kunna lösa hälsoproblem i Kina rapporterar tidskriften Tech Crunch. För Silicon Valley har drabbats av någonting som liknar hälsomani – och bakom hysterin ligger österländsk medicin. Siffror visar nämligen att det har varit ett rekordår för investeringar i amerikansk medicin. Huvuddelen av pengarna kommer ifrån Peking och Shanghai, som alltså står för de allra största investeringarna i amerikanska life science och biotechföretag.
Enligt Tech Crunch har kinesiska venture capitalföretag plöjt ner mer pengar i USA jämfört med vad man har gjort därhemma genom att bidra med pengar till finansiering av fler än 300 amerikanska företag inom life science och biotechindustrin. När kinesiska investerare i allt större grad förflyttar sina strategier i riktning mot life science och biotech bidrar man också till att positionera Kina som en världsledande nation inom medicin – vilket i en förlängning kan leda till att Kina får ökat inflytande på större hälsoinstitutioner över hela världen i framtiden.
I Kinas fall tycks kinesiska riskkapitalisters växande aptit för amerikanska life science och biotechföretag handla om att komma tillrätta med brister inom landets hälsosystem. Många områden i kinesisk sjukvård behöver förbättras. Detta öppnar upp för en rad olika investeringsstrategier som kan nyttjas av kinesiska venture capitalföretag. Några investerare hoppas komma tillrätta med influensa – medan andra fokuserar på innovativa behandlingar för högt blodtryck, diabetes och andra kroniska sjukdomar.
Enligt den vetenskapliga publikationen Chinese Journal of Cancer kom 36 procent av världens lungcancerdiagnoser från Kina 2015, men överlevnaden i Kina var endast 17 procent. Det ligger långt under det globala genomsnittet. Här har den kinesiska venture capitalfirman Sequoia Capital China hittat en nisch för att få bukt med den här stora skillnaden. Detta genom att runt 70 procent av deras investeringar de senaste två åren fokuserar på att tidigt upptäcka och behandla cancer.
Enligt en nyligen publicerad rapport från Världsbanken står hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och kroniska lungsjukdomar för 80 procent av dödsfallen i Kina. Landets hälsovård har många problem som venture capitalföretag kan tjäna pengar på om man lyckas hitta fungerande lösningar. I Kina har rika gräddfil till fungerande sjukvård – medan vanliga kineser är utelämnade till vård i överfulla och underbemannade sjukhus i stadskärnorna. Väntetiderna kan vara i flera dagar. När och om kinesiska patienter väl får vård är personalen i många fall sönderstressade och utarbetade.
I värsta fall kan allmänhetens minskade förtroende för medicinska behandlingar få destabiliserande effekter i Kina. För att förekomma ett sådant scenario lägger den kinesiska regimen allt större vikt på att hitta medicinska innovationer uppger Tech Crunch. Man har bland annat gjort det enklare att starta biotechföretag, ökat tillgången på generiska läkemedel och förenklat proceduren för godkännande av patent. Här spelar kinesiska venture capitalföretag en viktig roll för att förbättra Kinas hälso- och sjukvård genom import av medicinska innovationer från utlandet.
Av Carl Gram