Klas Friberg – ny Säpochef

Av | 28 februari, 2018

Regionpolischef Klas Friberg efterträder Anders Thornberg som Säpochef. Det meddelade regeringen under onsdagen.

[newsgramNynäshamn 28 februari 2018]

S/MP-regeringen utsåg på onsdagen en ny säkerhetspolischef och chef för Säkerhetspolisen. Det blir Klas Friberg som får det uppdraget. Fram tills i dag har han arbetat som regionpolischef för polisregion Väst. Imorgon börjar han på det nya jobbet som Säpochef.

Jag är glad över att i dag kunna presentera Klas Friberg som ny säkerhetspolischef. Klas Friberg har lång erfarenhet från arbete inom polisen, bland annat som rikskriminalchef och har nu senast gjort ett utmärkt jobb som regionpolischef för polisregion Väst, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

När Anders Thornberg ersatte den hårt kritiserade Dan Eliasson på posten som rikspolischef den 15 februari så har Charlotte von Essen fått hoppa in som vikarierande chef för Säkerhetspolisen.

När vi skulle välja ny Säpochef var det framför allt två kriterier som jag särskilt utgick ifrån. Vi ville ha en person med lång polisiär erfarenhet och en person som genom åren visat prov på gott ledarskap och därigenom hade skaffat sig ett starkt internt förtroende, sa Morgan Johansson, på en presskonferens under onsdagen.

Klas Friberg har varit polis i 27 år. Han fyller 58 år och är jurist i botten. Klas Friberg har tidigare varit chef för ordningspolisen och länskriminalen i Västra Götaland, rikskriminalen, länspolismästare i Västra Götaland och nu senast regionpolischef i Väst. När den av Dan Eliasson headhuntade skattebyråkraten Annika Stenberg fick sparken som polischef för region Syd hoppade Klas Friberg in som vikarie. Han lyckades återskapa ordning i den krisande polismyndigheten i landets södra delar.

Justitieminister Morgan Johansson och den nye Säpochefen Klas Friberg. Foto: Janerik Henriksson/TT

I Göteborg har Klas Friberg tampats med de marockanska gatubarnen, som har blivit ett stående inslag i gatubilden i staden, och jihadister som rekryterats av bland andra Islamiska staten i Göteborgs fattigare och invandrarberikade förorter för att resa till Syrien och Irak. Därnere har de spridit skräck och terror hos lokalbefolkningen.

Jag kan konstatera nu när jag har förmånen att tillträda att säkerhetsläget har försämrats i Sverige, hoten mot Sverige är större än vad de varit på många år. Säkerhetspolisen har så sent som förra veckan pratat i sin redovisning av 2017 att vi har ett nytt normalläge i Sverige med ökat antal personer i våldsbejakande extremistiska miljöer, de har ökat från hundratals till tusentals, sa Klas Friberg på onsdagens presskonferens.

Han tillade.

Det är en stor ära att få bära det här uppdraget tillsammans med många goda medarbetare. I morgon är jag ny på jobbet. Men jag är i dag trygg med det uppdrag jag har fått.

Fackföreningen Polisförbundet är positivt inställda till regeringens val av Klas Friberg som ny Säpochef.

Ja, det är litet blandat och dubbelt. Men naturligtvis vill vi framföra ett stort grattis till Klas till en ny utmaning. Men även till Säkerhetspolisen. Det kommer att bli riktigt bra. Det är jag alldeles övertygad om, sa Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst, till SR P4 Halland.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar