MSB planerade en lansering av ett digitalt verktyg för att kartlägga smittspridningen av corona-viruset i Sverige. I slutet av april stoppade Folkhälsomyndigheten projektet – nu vill Konkurrensverket utreda om MSBs inköp har gått rätt till.
newsgram | Nynäshamn den 22 maj 2020
| STRESSTEST | Konkurrensverket inleder en utredning kring MSBs upphandling av corona-appen. MSB, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen samarbetade för att ta fram ett digitalt verktyg som kunde hjälpa myndigheterna i deras arbete för att hejda corona-virusets utbrott i Sverige, rapporterar Dagens Juridik. Folkhälsomyndigheten stoppade MSBs corona-app i slutet av april – appen är ett digitalt verktyg där alla kan skriva in symptom vilket gör det möjligt för myndigheterna att kartlägga smittspridningen av corona-viruset. Nu vill Konkurrensverket ha svar på sina frågor hur MSBs upphandling har gått till senast i juni-månad.
För Folkhälsomyndigheten beslutade att stoppa arbetet och den planerade lanseringen av corona-appen, den 27 april. Då hänvisade myndigheten till en samlad bedömning.
I det här läget var bedömningen att riskerna var betydligt större än vinsterna som skulle vara rätt så små i det här läget, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.
Dessutom kunde inte ett pilottest som skulle utföras i en enskild region inte genomföras på grund av tekniska skäl – MSBs digitala tjänst hade då gått ut i hela landet om den lanserats. Något som Folkhälsomyndigheten inte gillade.
Då landade vi i att det inte är ett lämpligt att tillfälle att lansera det här, sa Anders Tegnell.
Från början planerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att dra igång mass-sms, reklamfilmer och call-centers, skriver SVT. Men både länsstyrelsen i Stockholm och Folkhälsomyndigheten kritiserade MSBs upplägg med hänvisning till att bland annat massutskick av sms skulle kunna skapa oro och öka belastningen på sjukvården.
MSB har skrivit ett avtal med Wallenbergägda IT-företaget Platform24 Healthcare som skulle ta fram en molntjänst för informationsspridning, registrera symptom hos covid-sjuka och sköta smittspårningsappen. Data som samlas in via corona-appen är tänkt att lagras hos amerikanska företaget Amazon Web Services, inte hos en svensk leverantör.
Sedan tidigare har de svenska myndigheternas samarbetsorgan eSam avrått svenska myndigheter från att använda amerikanska molntjänster. Även om all lagring hos Amazons molntjänster sker i Sverige har USA – enligt amerikanska lagstiftningar – rätt att begära ut information och data från servrarna, uppger tidningen Arbetet. Från MSBs sida har man förklarat att lagringen av corona-appens insamlade data hos nätjätten Amazon beror på tidsskäl.
Av en skrivelse från Konkurrensverket som Dagens Juridik tagit del av framgår det att avtalet ingicks utan att upphandlingen offentliggjordes. MSB skyller det hela på att det var så pass bråttom att det var nödvändigt att tillämpa undantaget för synnerlig brådska i lagen om upphandling. Konkurrensverket vill nu ha svar på fyra frågor senast den 9 juni bland annat om MSB ingått ett eller flera avtal med Platform24, och om detta avtal är i muntlig eller skriftlig form.
Trots att corona-appen nu ligger på is, har IT-leverantören Platform24 rätt till 590 000 kronor per månad i fast grundersättning och 125 000 kronor i månaden för dygnet-runt-support. Om smittspårningsappen tas i bruk tillkommer en rörlig avgift.
Av Carl Gram