Kris på akutmottagningen i Katrineholm

Av | 19 november, 2017

En konflikt har brutit ut på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. En hög chef har redan tvingats avgå. Nu hotar 14 läkare att lämna sina tjänster om ryktet att akutmottagningen ska läggas ned stämmer.

Vi har träffat läkarna och vi har kommit överens om att de inte ska sluta i dag. Jag kan inte svara på hur många läkare som kan sluta, men vi har kommit överens om ett nytt personalmöte med läkarna på tisdag, säger Svante Nyberg, divisionschef för medicin på Landstinget Sörmland, till Dispatch International.

Vid lunchtid på fredagen hade Landstinget Sörmlands sjukvårdsledning ett extrainsatt personalmöte med läkarna på Kullbergska sjukhuset (bilden) i Katrineholm. Oron bland läkarna beror på att det cirkulerar rykten om att akutmottagningen i Katrineholm ska läggas ned och nu hotar 14 läkare att lämna sina tjänster på Kullbergska sjukhuset.

Allt började med att Ingela Iversen, verksamhetschef för medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset, under torsdagen meddelade att hon lämnar sitt uppdrag. På fredagen valde en kollega till Ingela Iversen att sluta bland läkarna råder nu stor ilska över att bli av med en omtyckt chef.

Det känns snöpligt. Vi har olika åsikter, men inget konkret som är skäl till att jag slutar mitt uppdrag, säger Ingela Iversen till Dispatch International.

När vi berättar för henne att Landstinget Sörmland gått ut med information under fredagen där man dementerar ryktena om att akutmottagningen i Katrineholm ska stängas, blir hon förvånad.

Det är inte vad Svante Nyberg har sagt till mig. Då måste han förklara var den stora schismen mellan oss ligger, säger hon.

Från landstingets sida sägs hennes uppsägning bero på samarbetsproblem, men personal på Kullbergska sjukhuset hävdar att det ligger en konflikt i grunden. Nu står ord mot ord.

Egentligen tog jag inte beslutet om att sluta min tjänst. Det var min chef Svante Nyberg som kallade in mig på ett möte och förklarade att han ville avsluta vårt samarbete, säger Ingela Iversen.

Denna uppgift tillbakavisas av Svante Nyberg.

Hon har slutat på egen begäran. Det beror på att det inte har funnits ett fullständigt förtroende mellan henne och mig, säger Svante Nyberg till Dispatch.

Ingela Iversen uppger att Svante Nyberg vill att det bara ska finnas två akutmottagningar i Sörmland. Det innebär att akutmottagningen i Katrineholm läggs ned. Svante Nyberg dementerar detta.

Det stämmer inte alls. Akutmottagningen ska inte stängas, säger han.

Ett beslut om att lägga ned akutmottagningen i Katrineholm kan inte fattas på tjänstemannanivå, det måste den politiska ledningen göra. Sverigedemokraterna vill behålla akutmottagningen i Katrineholm liksom de två övriga akutmottagningarna i länet. Massavhopp bland läkarna kan leda till ökade kostnader för hyrläkare till dess att landstinget lyckas rekrytera ny personal.

Om läkarna säger upp sig på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm så kommer det att slå hårt mot verksamheten, säger Anton Berglund, Sverigedemokraternas gruppledare i Landstinget Sörmland, till Dispatch International.

För att lugna personalen på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm så tvingades landstinget under fredagen att publicera en dementi på intranet samt sammankalla till ett extrainsatt personalmöte mellan Svante Nyberg och Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef på Landstinget Sörmland, och de oroliga läkarna på Kullbergska sjukhuset.

Vi har träffat läkarna och vi har kommit överens om att de inte ska sluta i dag. Jag kan inte svara på hur många läkare som kan sluta, men vi har kommit överens om ett nytt personalmöte med läkarna på tisdag, avslutar en pressad Svante Nyberg.

Just nu står medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset utan chef. Därför har landstinget i Sörmland påbörjat rekrytering för att hitta Ingela Iversens ersättare. Under denna tid går Svante Nyberg in som verksamhetschef.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 6 november, 2015.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar