Många konservativa kristna tyskar söker sig nu till det nationalistiska partiet Alternative für Deutschland vilket skrämmer upp såväl kyrkan som etablissemanget.
Varje onsdag träffas medlemmarna i Alternative für Deutschland, AfD, i den tyska staden Erfurt i förbundsdelstaten Thüringen, rapporterar Breitbart. De senaste månaderna har det nationalistiska partiets anhängare fått göra detta i mörker. Allt på grund av ett beslut från Dr. Ulrich Neymeyr, den katolske biskopen i Erfurt, som beslutat att släcka belysningen till katedralen i staden. Biskopen har förklarat beslutet med att han inte vill erbjuda fantastiska vyer till demonstranterna. Anhängare till AdF har besvarat biskopens beslut genom att lysa upp katedralen med sina smartphones. Beslutet att släcka belysningen av katedralen visar hur skarp gränsen mellan kyrkan och många av dess anhängare som stöder AfD.
Det är inte och har aldrig varit en katedral för kyrkans prinsar. Det är en katedral för vårt folk; det är vår katedral, sa Björn Häcke, ledare för AfD i Thüringen.
Men kyrkan fortsätter insistera på att Björn Höckes retorik, där han motsätter sig öppna gränser och massinvandring till Tyskland, är icke-kristen. Men hur mycket kyrkan än fortsätter att markera avstånd till AdF så kommer nu fler och fler kristna till partiet.
Många har blivit arga över Dr. Ulrich Neymeyrs beslut att släcka belysningen, och rapporter tyder på att biskopen blivit utsatt för hot när han har lämnat katedralbyggnaden. Även ärkebiskopen i Köln har blivit hårt kritiserad för att han beslutade att släcka katedralens belysning när tyska Pegida anordnade en manifestation i staden och ärkebiskopen i Bamburg fick motta en stormflod av hatmejl när han utfärdade en offentlig varning om tyska Pegida. AdF har alltid fått stöd från kristna eftersom det är ett konservativt liberalt parti. Pegidas ökande popularitet, homoäktenskapsfrågan och reaktionerna mot en okontrollerad invandring till Tyskland har kraftigt ökat de kristnas stöd för partiet.
Ett oroande tecken för etablissemanget är att kristna är upprörda över ett demokratiskt system som de numera betraktar som en diktatur. Den tyska morgontidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har varnat för att motståndet blivit en del av radikala kristnas retorik. Den katolske journalisten och bloggaren Peter Winnemöller skrev i maj 2015 att utövandet av rätten till motstånd i enlighet med artikel 20, paragraf 4 i grundlagen är en moralisk plikt för alla dem som inte vill se den liberala demokratiska styrningen av tysk lag offras på ett altare av självhat och politisk korrekthet.
Stödet bland konservativa kristna ökat nu också för alternativa medier. Tidskriften Junge Freiheit, den inofficiella nyhetstidningen för AfD, har ett antal skribenter, kristna författare och bloggare, som tillhör högerflygeln i tysk politik. Tidskriftens ansvarige utgivare André Lichtschlag är dessutom chefredaktör för en annan publikation, Eigentümlich Frei, i vilken han ofta refererar till politiker som den nya adeln.
Frankfurter Allgemeine Zeitung menar att denna typ av tidskrifter ger en inblick i en parallell värld. Men bortser från att det för många konservativa kristna tyskar är fullt naturligt att kritisera abort, massinvandring, homoäktenskap och politisk korrekthet. Angela Merkel leder ett parti som kallar sig för den Kristna Demokratiska Unionen i Tyskland.
Förbundskanslern Angela Merkels motstånd mot att omfamna kristna värderingar, och AdFs villighet till att kliva in och fylla detta tomrum har bidragit till att allt fler kristna tyskar lämnar KDU och i stället samlas kring AdF.
Av Carl Gram
Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 4 februari, 2016.