Minderåriga missbrukas sexuellt på norska asylboenden

Av | 19 november, 2017

Norsk kriminalpolis bekräftar att minderåriga utsätts för sexuella övergrepp på asylboenden både av kända sexualbrottslingar och av folk som bor på boendena.

En sak är att asylboenden lockar till sig folk utifrån, men det har också förekommit anmälningar om övergrepp som har begåtts av de boende, säger den norske kriminalpolisen Eivind Borge.

Norska kriminalpolisen Kripos bekräftar nu att det pågår omfattande sexuella övergrepp mot minderåriga på flyktingboenden i landet. Det rapporterar danska Jyllands-Posten.

Efter några månaders brottsutredning kan Kripos nu bekräfta att farhågorna stämde.

Vi ser exempel på ärenden där kända sexualförbrytare har begått övergrepp på flyktingboenden, sa Eivind Borge, avdelningsledare på strategisk efterforskning på Kripos till norska vänstertidningen Klassekampen.

I november förra året gick polisen ut med misstankar om att det pågår sexuella övergrepp mot minderåriga på norska asylboenden och att tidigare kända sexualförbrytare flockas kring boendena.

Vi kan bekräfta att vi har fått in efterlysningar om kända sexualbrottslingar som har uppehållit sig runt flyktingboendena, både vanliga boenden och boenden för minderåriga, sa Vigleik Antun, assisterande chef på Kripos till  Aftenposten förra året.

Enligt Aftenposten skulle det förra året ha inrapporterats oberoende händelser som handlar om att kända sexualbrottslingar har sökt upp flyktingboenden eller att det har funnits misstankar om sexuella övergrepp hos boenden på flyktingboenden.

Varannan vecka lämnar Kripos en översikt över kriminalitet vid asylboenden som grundar sig på inrapporterade händelser från samtliga polisdistrikt enligt Klassekampenfinns ett kapitel om sedlighetskriminalitet alltså sexuella förbrytelser.

Förutom kända sexualbrottslingar som uppsöker barn på flyktingboenden ska gärningsmännen också finnas bland de boende, berättar Eivind Borge som vägrar berätta hur många ärenden det kan handla om, men förnekar att det är en trend.

Ensamkommande barn och andra barn på flyktingboendena är speciellt utsatta. Vi har sett att kända sexualbrottslingar kretsar runt flyktingboenden för minderåriga asylsökare och det har också inkommit rapporter om övergrepp, sa Eivind Borge till Klasssekampen.

En sak är att flyktingboenden lockar till sig folk utifrån, men det har också förekommit anmälningar om övergrepp som har begåtts av de boende.

Kripos varnar för att många sexuella övergrepp aldrig kommer till polisens kännedom eftersom många asylsökande har dåliga erfarenheter från myndigheter i sina hemländer. Förra året sökte 5 297 ensamkommande barn utan vuxet sällskap asyl i Norge merparten från Afghanistan.

Motsvarande siffror för Sverige är 35 369 personer liksom i Norge kommer merparten från Afghanistan.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 9 februari, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar