Made In France – när verkligheten överträffar dikten

Av | 20 november, 2017

RECENSION: Efter terrorattentaten i Paris i november 2015 ställdes biopremiären för ”Made In France” in. Nu har filmen släppts på den svenska DVD-marknaden. Filmen verkar ha legat för nära verkligheten när den skulle visas på biograferna.

Egentligen är berättelsen om den franska filmen ”Made In France” mer spännande än filmens historia om den franske journalisten Sam (Malik Zidi) som lyckas nästla sig in i en jihadistisk terrorcell i Frankrike. Regissören Nicolas Boukhrief terrorist-thriller gjordes innan Charlie Hebdo-attentaten i Paris och filmen skulle haft fransk biopremiär den 18 november 2015 – men de islamistiska attackerna mot Paris fem dagar innan gjorde att premiären ställdes in helt och hållet.

I filmen ”Made In France” får tittarna följa journalisten Sam när han möter flera av sina muslimska vänner i moskén. Han bestämmer sig tidigt för att dokumentera allt för att kunna skriva en bok om den farliga utvecklingen i Frankrike. När vännen Hassan (Dimitri Storage) återvänder hem från en resa så samlas vännerna och alla tackar ja till Hassans fråga om de är beredda att strida för Islam i Frankrike. Så bildas terrorcellen, därefter fortskrider berättelsen som på vägen kantas av ovänskap, konspirationer och brutalt hänsynslöst våld – medan den religiösa nämnaren islam lyser med sin frånvaro.

Onekligen snuddade filmens tema jihadism på fransk jord allt för nära sanningen efter Charlie Hebdo-attentatet och attentaten i Paris hösten 2015 – men filmens historia är ändå inte i närheten av de våldsamheter som bevittnades förra året när jihadister iscensatte terrorattentat i Frankrike, USA och Tyskland. För den som vill följa en film som ligger i tiden och som belyser kamratskapen i en jihadistisk terrorcell som sätts på prov när misstänksamheten mot varandra växer – ja, då rekommenderas terroristthrillern ”Made In France”. DVD och Blue-Ray finns att köpa hos de flesta online-butiker.

Manus Nicolas Boukhrief och Eric Besnard

Regissör Nicolas Boukhrief

Skådespelare Malik Zidi, Dimitri Storoge, Francois Civil, Nassim Si-Ahmed och Ahmed Dramé

Rekommenderas från 15 år

Av Carl Gram

Betyg:

 av fem möjliga.

 

Recensionen publicerades ursprungligen av NewsVoice.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar