Migrationsverket meddelar på onsdagen att myndigheten varslar 192 anställda om uppsägning. De senaste åren har migrationsströmmarna till Sverige ändrat karaktär från asylsökande till anhöriginvandring.
newsgram | Nynäshamn den 17 februari 2021
| INVANDRINGSPOLITIK | Migrationsverket meddelade på onsdagen att myndigheten varslar 192 anställda om uppsägning på grund av arbetsbrist, rapporterar Dagens Juridik. Antalet asylsökande har minskat de senaste åren.
I vårt mottagningssystem har vi idag ungefär en fjärdedel så många inskrivna som vi hade under 2016. Det påverkar hela myndigheten och det behöver vi anpassa oss efter, säger Mari Mild, ordförande i Migrationsverkets omställningsråd, i ett pressmeddelande.
Trycket på Migrationsverket är inte lika kraftigt som under hösten 2015 då Polismyndighetens dåvarande chef Dan Eliasson vägrade stänga gränserna trots att landets flyktingboenden var överfulla. Ändå ligger invandringen till Sverige kvar på samma rekordhöga nivåer som tidigare. Men inflödet har växlat spår från asylsökande till så kallade familjeåterföreningar i Sverige.
Anställda i Stockholm, Skåne, Dalarna, Östergötland, Gotland och Örebro län kommer nu beröras av varslen, uppger SVT Östnytt. Migrationsverket varslade 318 medarbetare om uppsägning förra året. Ännu vet ingen hur många av dessa som egentligen sades upp.
I dag ser myndighetens uppdrag också helt annorlunda ut än för bara några år sedan. Vi har gått från att domineras av asylprövning och mottagningsfrågor till att hantera förlängningsärenden och andra typer av tillståndsfrågor, säger Mari Mild.
Migrationsverket beviljar fortfarande uppehållstillstånd på rekordhöga nivåer trots att antalet asylansökningar har minskat de senaste åren. Siffror från myndigheten visar att S/MP-regeringen har växlat spår från asylansökningar till familjeåterföreningar vilket påverkar den demografiska befolkningssammansättningen i Sverige. Dessutom beviljar Migrationsverket rekordmånga ansökningar om svenska medborgarskap. Förra året beviljade myndigheten 67 311 svenska medborgarskap till utlänningar från företrädesvis Syrien, Afghanistan, Eritrea mfl.
Kan tyckas logiskt. Då kan man i stället ställa om för att genomföra framtidens omfattande återvandringspolitik, vilken är ett måste om Sverige ska bestå. https://t.co/3cDydHXtL2
— Jonas Andersson (@JonAndSD) 17 februari 2021
Enligt Dagens Juridik är det svårt att säga hur många av de 192 medarbetarna som berörs av varslet och hur många som slutligen får lämna sina anställningar. Dessutom kan det bli tal om fler varsel under året om antalet asylansökningar fortsätter att falla till ännu lägre nivåer.
Av Carl Gram