En släkting till Gävlemoskéns imam misstänks ha mordhotat Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullblad. Nu kopplas hotet till tidningens avslöjande om att en styrelsemedlem hyllat terrorgruppen Islamiska staten, IS, på Instagram.
Under onsdagen blev det känt att en nära släkting till Gävlemoskéns imam Abo Raad har hotat Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullblad till livet för några veckor sedan. Hotet framfördes vid två tillfällen under telefonsamtal med en hög polischef, som upprättade en anmälan om olaga hot.
Det här är ett direkt hot mot pressfriheten. Hoten har ett uppenbart samband med de publiceringar som Gefle Dagblad gjort, säger Anna Gullblad.
I en serie artiklar har Gefle Dagblad granskat ledningen för Gävlemoskén och deras kopplingar till radikal islamism. I höstas inledde Gefle Dagblad en granskning av Gävlemoskén och den islamistiska extremism som omger den muslimska församlingen i staden. Lokaltidningen kunde exempelvis avslöja att Gävleimamen Abo Raad pekas ut som den militanta islamismens religiöse ledare i Sverige.
Redan i september ifjol utsattes Gefle Dagblad för ett bombhot för sin granskning av Abo Raad.
I slutet av februari avslöjade Gefle Dagblad att styrelsemedlemmen Ali Al Ganas lagt upp bilder på den islamistiska terrororganisationen IS flagga på sitt Instagramkonto. I anslutning till bilderna stod bland annat: ”Vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga”. Två dagar senare framfördes dödshotet mot tidningens kvinnliga chefredaktör och ansvariga utgivare i ett telefonsamtal.
Hoten mot mig har framförts i samtal med en polis, och kan kopplas till de publiceringar som vi gjort kring Gävle moské. Personen som hotar befinner sig i ledarens omedelbara närhet, sa Anna Gullblad.
Hon tillägger:
Vi fortsätter att granska och låter oss självklart inte stoppas. En förundersökning har inletts. Jag hoppas att rättsväsendet kan klargöra att den här typen av hot mot medier inte är något som samhället accepterar.
I ett pressmeddelande fördömer Gävlemoskén granskningen som Gefle Dagblad har gjort och anklagar tidningen för att sprida ”rasistisk propaganda”.
För närvarande råder förundersökningssekretess i den pågående utredningen. Därför kan förundersökningsledare Börje Hjelm inte berätta mer än att Gävleimamens nära släkting är skäligen misstänkt – den lägre misstankegraden – för olaga hot.
Personen är hörd för en vecka sedan ungefär och nu tittar vi närmare på om vi ska gå vidare med det här till åklagare eller inte, sa Börje Hjelm till Gefle Dagblad.
Hur ställer sig den misstänkte personen till anklagelserna?
Som jag förstått det som vill han inte kännas vid att han ska utsatt någon för något hot, sa Börje Hjelm.
Att delar av det muslimska samhället i Västvärlden inte accepterar kritisk granskning är välkänt sedan tidigare. När den danska morgontidningen Jyllands-Posten i 2005 publicerade Muhammed-teckningarna utbröt en global värdekamp mellan den kristna och muslimska världen.
I Syrien attackerade lynchmobbar de danska och norska ambassaderna i huvudstaden Damaskus – allt medan militären tittade på. I december 2010 lyckades dansk och svensk polis stoppa ett planerat terrorattentat riktat mot Jyllands-Postens redaktion i centrala Köpenhamn. Terrorattentatet skulle vara en hämnd för publiceringen av Muhammed-teckningarna.
Svensken Lars Vilks är en av konstnärerna bakom Muhammed-teckningarna. Hotbilden mot honom gör att han numera lever sitt liv på hemlig ort och med dygnet runt-bevakning. Trots detta var han måltavla för ett kallblodigt islamistiskt terrorattentat i Köpenhamn i början av förra året – som skördade två oskyldiga människoliv och ännu fler skadade.
Av Carl Gram
Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 30 mars, 2016.