Oro för svenskt terrorhot mot Danmark – kräver utökade gränskontroller

Av | 19 november, 2017

Tusentals illegala invandrare och många radikaliserade miljöer i Sverige gör att det danska partiet De Konservative nu kräver utökade gränskontroller för resenärer från Sverige till Danmark inför Nordiska rådets möte nästa vecka.

Några dagar efter att belgisk polis har anhållit den svenske medborgaren Osama Krayem, misstänkt för att ha deltagit i terrorattentatet i Bryssel, kräver det danska partiet De Konservative att Danmark inför gränskontroller mot Sverige. Osama Krayem har bott största delen av hans liv i Rosengård i Malmö – endast 40 kilometer från Köpenhamn.

 Ett samarbete med svenskarna om att få ordning på människoströmmarna mellan Danmark och Sverige skulle vara bra, sa den konservative folketingsledamöten Rasmus Jarlov till det privata danska tv-bolaget TV2 Lorry.

Bakgrunden till De Konservatives utspel beror på att terrorexperter flera gånger har varnat för att det finns många radikaliserade miljöer i just Rosengård. Ett annat problem som stör danskarna handlar om att det finns uppemot 40.000 illegala invandrare i Sverige.

I början av november förra året infördes gränskontroll för alla resande till Sverige – nu vill alltså det danska partiet De Konservative att gränskontroll utökas så att den också gäller resandeströmmen i andra riktningen – från Sverige mot Danmark.

Rasmus Jarlov uppger att De Konservative tänker diskutera frågan om gränskontroll från Sverige mot Danmark med svenska politiker på Nordiska rådets möte på måndag i nästa vecka, rapporterar TV2 Lorry.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 14 april, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar