Nicolas Sarkozy åtalas – misstänks för olaglig finansiering av presidentvalskampanjen 2012

Av | 25 oktober, 2018

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy kommer ställas inför rätta – han misstänks för olaglig finansiering av sin misslyckade presidentvalskampanj 2012.

newsgram | Nynäshamn 25 oktober 2018

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy, 63, har förlorat en överklagan rättslig instans i den så kallade ”Bygmalion”-affären där han misstänks för olaglig kampanjfinansiering i presidentvalskampanjen 2012. Nu ställs han inför rätta.

Efter det att Sarkozy lämnade presidentämbetet har han varit föremål för ekobrottsutredningar gällande en rad påstådda ekonomiska oegentligheter. Bygmalion-affären handlar om att Nicolas Sarkozys parti – dåvarande UMP – samarbetade med en PR-byrå för att dölja den riktiga kostnaden för Sarkozys kampanj enligt France24. I Frankrike har man gränser för kampanjutgifter – genom att PR-byrån Bygmalion fakturerade UMP i stället för Sarkozys kampanj kunde UMP spendera nästan dubbelt så mycket som tillåtet.

Nicolas Sarkozy har all anledning i världen att se bekymrad ut. Nu ställs han inför rätta – misstänkt för olaglig finansiering av presidentvalskampanjen 2012. Foto: AFP

 

Enligt France24 ska UMP – numera Les Républicains – ha bett PR-byrån att utfärda förfalskade fakturor för att kunna dölja att partiet hade spenderat för mycket pengar på Nicolas Sarkozys misslyckade presidentvalskampanj 2012. Patrick Maisonneuve, PR-byrån Bygmalions advokat, uppger att UMP pressade företaget att ange fakturornas föremål som om de var avsedda för partikonvent när de i själva verket var avsedda för att täcka utgifter i anslutning till Nicolas Sarkozys kampanj.

Rent konkret innebär förfarandet att fakturorna gick till UMP – i stället för Sarkozykampanjen. Patrick Maisonneuve uppskattar att det totala beloppet för dessa förfalskade fakturor uppgår till mer än 10 miljoner euro.

Dessutom hävdar Maisonneuve att tjänstemän hos UMP ska ha utsatt PR-byrån Bygmalions personal för ”ekonomisk utpressning” genom att hota att firman inte skulle få betalt alls om dom inte gjorde som man blivit tillsagda. Förra året fastslog Frankrikes författningsråd att Nicolas Sarkozy överskridit utgiftsgränsen för sin valkampanj 2012, eftersom kostnaderna uppgick till drygt 23 miljoner euro – vilket är 2,1 procent mer än vad som är tillåtet enligt fransk lag.

Sarkozy nekar till anklagelserna – hans advokater har meddelat att han kommer överklaga beslutet i Frankrikes Högsta domstol; Cour De Cassation som ligger i Paris.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar