Nystartad musiksajt ska hjälpa alzheimerpatienter minnas bättre

Av | 30 september, 2018

Välgörenhetsorganisationen Playlist for Life inleder nu ett samarbete med BBC i Storbritannien. Tillsammans ska man hjälpa äldre som drabbats av alzheimer att skapa spellistor med egna favoriter – musik som kan väcka gamla minnen till liv igen.

newsgram | Nynäshamn 30 september 2018

I flera år har det varit känt att musik kan lindra symptom av demens och alzheimers. Nu har brittisk public service BBC dragit igång en musiksajt tillsammans med välgörenhetsorganisationen Playlist for Life. De ska hjälpa personer som lider av alzheimer att hitta låtar som dom tycker om. Målet är att skapa en databas fylld med musik som kan trigga igång minnet.

Musik kan ha en sådan kraftfull inverkan, sa Snow Patrol-stjärnan Gary Lightbody, vars far lider av demens, till BBC.

Han fortsätter.

Det sätter igång en massa saker i hjärnan, mer omedelbart än någonting annat, oavsett om det rör sig om bilder eller samtal.

Förutom allt detta, har det visat sig att musikterapi kan lindra depression, ångest, hallucinationer och rörelseproblem hos patienter med mild till måttlig alzheimers. Ändå visar forskning att endast 5 procent av vårdhemmen i Storbritannien erbjuder bra och kvalitativa musikprogram. Enligt forskning från International Longevity Centre motsvarar det ”30 sekunder per vecka per person med demens.”

Projektet är ett samarbete mellan välgörenhetsorganisationen Playlist for Life och BBC. Musiksajten – som lanserades i fredags som en del av BBC Music Day – gör att folk kan bläddra bland fler än 1800 låtar, klassiska verk och musikaliska tv-teman från de senaste 100 åren. Därefter kan dom sätta ihop egna spellistor med personliga favoriter.

Det finns en berömd skotsk vaggvisa som heter ”Ally Bally Bee” – den plockar vi ofta fram som exempel på musik att välja mellan, sa Sarah Metcalfe, medarbetare på Playlist for Life, till BBC.

Hon förklarar att de flesta i Glasgow har vaggvisan på deras spellista för att den hjälper dem komma ihåg hur det kändes när deras mamma sjöng för dem under barndomen.

Men om du kommer från Glasgow och hamnar på ett vårdhem i Reading, är chansen stor att ingen känner till ”Ally Bally Bee.” De har aldrig hört talas om den. Men om vi kan förstå vad folk gillar i olika delar av landet, kan vi faktiskt börja hjälpa till med att nå fram till människor, sa Sarah Metcalfe.

Musikterapi kan hjälpa äldre att minnas och må bättre. Genrebild: Getty Images

 

Musikterapi för äldre personer som lider av demens och alzheimers är ett relativt nytt forskningsfält. Det har fått allt större uppmärksamhet inom demens- och alzheimerforskning de senaste åren. Flera vetenskapliga studier visar nämligen att musikterapi kan åstadkomma konkreta förbättringar för kropp, minne och allmänt välmående hos äldre som börjar få dåligt minne.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar