Ryssland skickar luftvärnssystemet S-300 till Syrien – sätter stopp för israeliska lufträder

Av | 29 september, 2018

För att skydda Syrien från konstanta israeliska flygräder, har Ryssland beslutat att frakta luftvärnssystemet S-300 till det krigsdrabbade landet. En motreaktion från rysk sida efter det att israeliska stridspiloter använde ett ryskt spaningsflygplan som sköld mot syriskt luftvärn för två veckor sedan. Femton besättningsmän omkom när det ryska planet blev nedskjutet av misstag.

newsgramNynäshamn 29 september 2018

Tidigare i veckan – i måndags – blev det känt att Ryssland kommer skicka det moderna luftvärnssystemet S-300 till Syrien inom två veckor skriver Fox News. Det är en reaktion på att israeliska stridspiloter använde ett ryskt spaningsflygplan som sköld ovanför syriskt luftrum för drygt två veckor sedan. Incidenten slutade med att femton besättningsmän omkom när det ryska spaningsflygplanet sköts ned av misstag av syriskt luftvärn.

Ryssland har engagerat sig i proxykriget i Syrien sedan 2015. Detta för att bekämpa terrorister och stödja den syriska regeringen som leds av president Bashar Assad. Till skillnad från USA – som i stort sett har låtit terroristerna vara i fred – började Ryssland med att bomba terroristgrupper inne i oljekorridoren till Turkiet. En framgångsrik strategi. Antalet terrorister har kraftigt decimerats i antal. Nu finns dom kvar i en motståndsficka i rebellfästet Idlib.

Ryssland fraktar luftvärnssystemet S-300 till Syrien. Foto: Creative Commons

En stad i nordvästra Syrien. Idlib kontrolleras av radikala grupper och beväpnade turkiskt stödda oppositionsgrupper. I det här området har Ryssland militära trupper och flygbaser. Det har hänt att ryska posteringar har blivit angripna av rebellstyrkorna. Ryssland har lyckats bibehålla goda relationer med både Iran och Israel sedan 2015.

Israels agenda – destabilisera grannländerna i Mellanöstern

Enligt den kanadensiske professorn Michel Chossudovsky, ansvarig för tankesmedjan Center for Research on Globalization, utgör den sionistiska planen på ”Greater Israel” en hörnsten i Benjamin Netanyahus regering, Likud-partiet och den israeliska militären och underrättelsetjänstens verksamhet som går ut på att försvaga arabiska grannstater. Detta genom att destabilisera och balkanisera dom.

De arabiska grannstaterna ligger inom det geografiska område som är tänkt att utgöra ”Greater Israel” – ett vidsträckt område från Nilen i Egypten till Eufraten i Irak. Han menar att sionisternas planer för Mellanöstern inbegriper invasionen av Irak 2003, kriget mot Libanon 2006, kriget mot Libyen 2011 – samt de pågående proxykrigen i Syrien, Irak och Jemen.

Incidenten för två veckor sedan har satt Rysslands relation till Israel på prov. Till en början förklarade Rysslands president Vladimir Putin att allt beror på en olycklig kedja av händelser – medan rysk militär anklagade Israel för det inträffade. Tidigare har Ryssland – på inrådan från Israel – valt att avstå från möjligheten att placera luftvärnssystemet S-300 i Syrien. Men den här gången menar Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu att incidenten ändrar läget. Nu tvingas Ryssland vidta ”adekvata motåtgärder” för att ryska trupper ska vara säkra.

Det moderna luftvärnssystemet S-300 kommer fraktas till syriska väpnade styrkor inom två veckor. Systemet kommer avsevärt öka den syriska arméns stridsförmåga, sa Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu enligt nyhetsbyrån Reuters.

Reaktionerna i USA har inte låtit vänta på sig.

Vi tror att införandet av S-300 till den syriska regeringen skulle bidra till att ryssarna eskalerar situationen i Syrien, och någonting som vi hoppas, om dessa nyhetsrapporter är korrekta, någonting som de borde överväga ytterligare. Vi har amerikanska styrkor i området som vi är bekymrade över, sa John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare till USAs president Donald Trump, i måndags enligt Al-Jazeera.

Han tillägger.

Israelerna har en legitim rätt till självförsvar mot iranskt aggressivt uppförande, och vi försöker alla minska dessa spänningar, och minska möjligheten till nya fientliga attacker. Det är därför presidenten har lyft den här frågan och förklarat varför vi tycker det vore ett stort misstag att placera S-300 i Syrien.

Militära experter menar att syrierna redan har övat på hur luftvärnssystemet S-300 fungerar i flera år.

Det har förekommit läckor som säger att syriska officerare har rest till Ryssland för att öva på luftvärnssystemets användning. S-300 är ett mycket effektivt anti-flygplans missilsystem, och israelerna är medvetna om det, sa Elias Farhat, militär analytiker och pensionerad libanesisk general, till Al-Jazeera.

Han konstaterar.

Det här kommer att förändra situationen drastiskt, och Israels flygvapen kommer inte längre ha fri passage in i syriskt luftrum.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar