OSSE skickar valobservatörer till Sverige – valkampanjernas finansiering i fokus

Av | 19 augusti, 2018

OSSE skickar valobservatörer till Sverige för att säkerställa att årets val går rätt till – på plats kommer man granska hur partiernas valkampanjer finansieras. Inför EU- och riksdagsvalen år 2014 skänkte George Soros stiftelse Open Society stora belopp till vänsterextrema organisationer för att påverka valresultaten i Sverige.

(newsgramNynäshamn 19 augusti 2018)

För första gången någonsin kommer valobservatörer från Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, till Sverige för att övervaka att valet går rätt till rapporterar Ekot. Enligt Thomas Rymer, talesperson för OSSE, skickade OSSE före valet 2010 en arbetsgrupp till Sverige för att se om det fanns ett behov av att skicka observatörer till själva valet. Den gången behövdes inte det.

I år har man gjort samma sak och kommit fram till att man behöver skicka två personer för att observera årets val.

Det man ska titta närmare på är bland annat hur valkampanjerna finansieras, sa Thomas Rymer, till SR Ekot.

En annan sak man ska undersöka är valsedlarnas placering i vallokalerna och om valhemligheten garanteras med det nuvarande upplägget med valsedlar från alla partier. I Danmark har man ett annat system med alla partier samlat på ett enda stort ark som delas ut till väljarna innan dom går till valurnorna för att sätta kryss för parti eller kandidat.

I valet 2010 upptäcktes omfattande valfusk i bland annat stadsdelen Vivalla i Örebro. Ett halvår senare fick 1,3 miljoner röstberättigade personer rösta i omstridda omval i Örebro och Västra Götaland.

Tittar OSSE åt fel håll? Open Society Foundation skänkte 2014  stora belopp till vänsterextrema organisationer för att påverka valutgången i Sverige. George Soros kontroversiella stiftelse är portad i flera länder. Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP – Getty Images

Läckta dokument från den ungerskfödde valutahandlaren George Soros stiftelse Open Society Foundation avslöjar att stiftelsen skänkte 25.000 USD år 2014 till den vänsterextrema organisationen Stiftelsen Expo för att påverka utgången till riksdagsvalet och EU-valet det året. Tidningen Fria Tider uppger att stipendiet – enligt det läckta dokumentet – skulle gå till att arrangera ”utbildningsläger” för medlemmar i olika ”antirasistiska organisationer” inom ramen för Stiftelsen Expos dåvarande projekt ”Tillsammansskapet”.

Finansmannen Daniel Sachs projekt ”Höj rösten” fick också 25.000 USD av Open Society Foundation – detta för att ”mobilisera väljare” till att bekämpa ”främlingsfientlighet och nationalism” inför riksdagsvalet 2014.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar