Personligt: Marie Krarup

Av | 19 november, 2017

En av Danmarks ledande kvinnliga politiker är Marie Krarup som menar att EU, invandring och islam hotar Danmarks frihet som nation. I invandringens spår de senaste årtiondena har muslimska parallellsamhällen växt fram i Danmark – någonting som den danska politikern tar avstånd ifrån.

Den danska folketingsledamöten Marie Krarup, Dansk Folkeparti, representerar allt det som den svenska åsiktseliten skyr allra mest. Hon är major, diplomat, teolog, pedagog och kristen – men framförallt en modig kvinna med hjärtat på rätt plats. Sprungen ur en bildad familj, har Marie Krarup och hennes systrar följt fadern; författaren, prästen och politikern Søren Krarup i dennes politiska fotspår. De gör alla sina röster hörda i den livliga samhällsdebatten om Danmarks framtid.

I dag intar Marie Krarup en ledande position i Dansk Folkeparti, som en av partiets folketingsledamöter i det danska parlamentet, Folketinget, och hon har vid ett flertal tillfällen sagt att Danmarks frihet hotas av EU, invandring och islam. Innan Marie Krarup blev folketingsledamot år 2011 så arbetade hon som lektor vid Fredriksborgs Gymnasium. Och vore det inte för hennes politiska uppdrag i Folketinget skulle hon gärna återvända tillbaka till läraryrket.

I detta personporträtt möter Nya Dagbladet danskan Marie Krarup, en tuff kvinnlig politiker som vågar ta sig an det problem som alldeles för många europeiska politiker duckar inför; nämligen hotet från islam.

Hur har din far Søren Krarup påverkat ditt liv?

Han är min far. Så självklart betyder han mycket för mig. Precis som min mor. Men eftersom jag har tagit hans plats i Folketinget – eller det är vad jag försöker göra – så betyder han mer för mig än bara som en vanlig far.

Vad får dig att känna glädje?

Mina barn, min man, min familj och mina idrottsintressen – rodd och löpning, och att läsa och förkovra mig.

Hur påverkar din kristna tro ditt dagliga liv?

Kristendomen ger hopp och frihet att leva ditt eget liv och att kämpa för de saker som du tycker är rätt. Jag ser kristendomen som en befrielse från religion. Det finns inga ritualer eller konstiga saker som man måste göra eller bära. För Jesus har redan räddat oss. Vi behöver inte rädda oss själva. Därför kan vi ägna oss åt att leva våra liv och göra sådant som är nödvändigt. Och det är att älska din nästa och göra sådant som vi själva tycker är bäst.

Varför vill du hålla politik fri från religion?

Som jag just förklarade så handlar kristendomen om att man ska vara fri från religion. Det finns inga heliga lagar i kristendomen. Så politik är inte en del av kristendomen.
Det roliga är att det är mycket enklare att hålla religionen utanför politiken om du är kristen. För sekularisering kommer från de ord som Jesus sade om att man ska ge till Julius Caesar det som han behöver och ge till Gud det som han behöver. Islam är någonting helt annat. Den blandar ihop politik och religion.

När förstod Dansk Folkeparti att invandring skulle bli en ödesfråga för Danmark?

Dansk Folkeparti grundades på den här frågan i 1995. Det har nästan hela tiden varit den stora och allra viktigaste frågan för partiet. Grundfäderna och mödrarna insåg detta redan 1983 när en mycket liberal och flyktingvänlig lag infördes i Danmark.

Vilket hot utgör islam för ett land som Danmark?

Islam är ett hot eftersom den handlar om religion, ideologi och politik. Och det finns ingen frihet inom islam. Där islam styr, lämnar friheten. Vi har incidenten med Muhammed-teckningarna som ett bevis på konflikten mellan yttrandefriheten och islam. Därför måste muslimer bosatta i Danmark rätta sig efter dansk lag. Vi tänker inte acceptera parallellsamhällen och sharia-lag i Danmark.

Är det möjligt att reformera islam så det uppstår en dansk variant av islam?

Jag tror att det är väldigt svårt att reformera islam. Men jag hoppas för muslimernas skull, att de en dag i framtiden kan se Koranen som en bok skriven i en annan tid, av människor. Om de kan acceptera det så kommer det bli mycket enklare för dem att tolka boken mera fritt. Nu, när de bara behöver acceptera att varenda stavelse och ord kommer direkt från Allah så är det ett stort problem. Speciellt när det handlar om verser i Koranen som sura 9.5.

Vad ska man göra om muslimer boende i Danmark vägrar att anpassa sig till dansk kultur och lagstiftning?

Om du bryter mot dansk lag, så är du en brottsling. Det finns straff för sådant.

Borde man förbjuda utländsk finansiering av moskéer och utländska imamer som praktiserar i Danmark såsom man gör i Österrike?

Ja, det skulle vara en bra idé. Vi behöver verkligen mer kontroll över sådant som händer i moskéerna.

Vilken plikt har en människa för att stå upp för sitt eget folk och eget land även i svåra tider?

Om du vill bli en dansk medborgare och få ett danskt pass måste du också vara lojal mot Danmark. Mer lojal mot Danmark än mot någonting annat till exempel ditt ursprungliga hemland eller din religion. Du ska också vara beredd att kämpa för Danmark i militära insatser om det skulle visa sig vara nödvändigt.

Hur ska vi behandla unga män från Syrien, Irak och Afghanistan som kommer till Europa – när de har lämnat kvar barn, kvinnor och äldre där hemma?

Jag tycker att Danmark ska hjälpa flyktingar i deras närområde. Vi borde se till att asylum-shoppare inte ges tillträde till Danmark. Men vi ska framförallt skicka pengar till riktiga flyktingar utomlands som har det väldigt svårt.

Kan dagens trögrörliga politiska system hantera allt snabbare samhällsförändringar?

Det här är det politiska system som vi har. Det har sina avigsidor, men vi har inget bättre system än demokrati. Vi ska förstås hålla oss till det, även om det är långsamt och har sina svagheter.

Vilken roll har Turkiet i inbördeskriget i Syrien?

Jag vet faktiskt inte. Ibland ser det förstås rätt tvivelaktigt ut.

Hur ska EU förhålla sig till Turkiet?

EU och nationalstaterna i EU måste kontrollera sina egna gränser. Det är löjligt att be Turkiet att kontrollera EUs gränser. Det är mycket, mycket fel. Och Turkiet borde aldrig få bli medlem i EU. Turkiet är inte en del av Europa.

Hur ser du på framtiden för Danmark?

Jag kan känna mig väldigt ledsen ibland. Men vi får aldrig ge upp hoppet. Kom ihåg hur det kalla kriget slutade. Plötsligt och fredfullt. Likt ett under. Kanske kan den islamiska utmaningen sluta lika fredligt?

Men jag tänker inte sätta mig ned och hoppas på det. Jag tänker också arbeta för en sådan utveckling. Jag kommer göra mitt allra yttersta för att begränsa invandringen från muslimska länder till Danmark. För det är det enda rätta man kan göra just nu.

Av Carl Gram

Artikeln ursprungligen publicerad av Nya Dagbladet 12 mars, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar